Ceremonieel vouwen van de vlag door USAF militairen.
Ceremonieel vouwen van de vlag door USAF militairen. Cornel van der Ven

Amerikaanse vlag ceremonieel gevouwen voor Vliegeniersmuseum

6 juli 2020 om 08:14 Historie

VUREN Kolonel Trevor Nitz, Colonel Max Sears en Majoor Brent Lacy van de United States Air Force (USAF) hebben op Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, zaterdag 4 juli, een Amerikaanse vlag ceremonieel gevouwen. Deze vlag heeft de familie van Robert Martin, die tijdens de Tweede Wereldoorlog nabij GeoFort is neergestort, aan het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren geschonken.

Het ceremonieel vouwen van de Amerikaanse vlag gebeurt in 13 vouwen tot er een driehoek is gevouwen. Iedere vouw heeft een speciale betekenis en verwijst naar een symbool of eerbetoon aan de geschiedenis van Amerika. De driehoek verwijst naar de hoeden die Amerikaanse soldaten tijdens de Amerikaanse Revolutie droegen. Na de dertiende vouw, wanneer de vlag volledig is gevouwen, staan de sterren bovenaan en herinneren aan het nationale motto van Amerika: ‘In God We Trust’. 


De vlag is na het ceremonieel vouwen door Ambassadeur Hoekstra in de vitrinekast, bij de andere persoonlijks spullen van Robert Martin, in het museum neergelegd. Hier liggen o.a. het telegram aan zijn ouders dat hij is omgekomen en 2 zijden zakdoekjes met ‘mother’ en ‘sister’ erop dat Robert Martin stuurde vanaf de basis in Engeland naar huis vlak voordat hij is omgekomen. Ook ligt er een zegelring die gemaakt is van zijn wings die hij op zijn uniform droeg. Het originele Purpel Heart ligt daarbij ook tentoongesteld.

Filmbeelden van de ceremonie staan op de facebookpagina van het museum. Voor de openingstijden van het museum zie www.egvl.nl; reservering bezoek via secretaris@egvl.nl

Groepsfoto (Links staat de voorzitter van het museum, Peter den Tek, dan de 3 USAF militairen, Ambassadeur Hoekstra en burgemeester Stoop)
Plaatsen van de vlag in de vitrinekast door de Amerikaanse Ambassadeur Pete Hoekstra.
Tonen Amerikaanse vlag door USAF militairen.
advertentie
advertentie