Afbeelding
Werkgroep Loevesteyn

Grootste archeologische collectie onsite op Loevestein dankzij vrijwilligers

3 februari 2021 om 07:44 Historie

BRAKEL Rijksmuseum Slot Loevestein beschikt over de grootste onsite archeologische collectie van Nederland. De archeologische Werkgroep Loevesteyn zorgde voor het opgraven, herstellen, conserveren en vastleggen van deze omvangrijke collectie. 

Op 3 februari bestaat de werkgroep 40 jaar. Al 40 jaar zorgt de archeologische werkgroep ervoor dat bijzondere bodemvondsten op Loevestein uit de Nederlandse geschiedenis onsite bewaard blijven. Het grootste deel van de collectie bestaat uit vondsten die tijdens grootscheepse restauraties tussen 1964 en 1986 zijn opgegraven door Werkgroep Loevesteyn. 

De werkgroep werkt ook vandaag de dag intensief en deskundig aan het in kaart brengen van de vondsten, determinering, conservering en archivering van de objecten. Het geeft de bezoekers van Loevestein een bijzonder inzicht in het leven in het middeleeuws kasteel, de militaire vesting en de staatsgevangenis over de eeuwen. 

VRIJWILLIGERS UIT HET HELE LAND De werkgroep werd opgericht op 3 februari 1981 en bestond in de afgelopen 40 jaar uit 20 vrijwilligers uit het hele land die zich jaarrond inzetten voor de historische collectie van Loevestein. Van opgraven in de kou tot het conserveren van de collectie, de werkgroep verricht al het werk zelf. 

In de beginjaren bestond de werkgroep uit studenten geschiedenis en recht onder toeziend oog van archeoloog Professor Renau. In het heden bestaat de werkgroep uit vrijwilligers met specialismen in o.a. archeologie, historie en werktuigbouwkunde. 

JUBILEUM Ter ere van het jubileum ontvingen de werkgroepleden een mooi cadeau van directeur Ed Dumrese: ,,Zonder Werkgroep Loevesteyn waren vele schatten en historische stukken van Loevestein verloren gegaan. Ze zijn voor Loevestein maar ook Nederland en haar geschiedenis van grote waarde. Ik ben dan ook heel dankbaar dat de werkgroep al zoveel jaren voor Loevestein haar werk doet. Ik hoop dat zij dit nog vele jaren zo gepassioneerd blijven doen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie