Afbeelding
Stichting de Vier Heerlijkheden

Nieuw verschenen jeugdboek: Stasekijn van Brackel, page bij de burggraaf

10 april 2021 om 12:44 Historie

GORINCHEM De historische werkgroep ‘Stichting De Vier Heerlijkheden’ in Brakel heeft onlangs een jeugdboek uitgebracht: Stasekijn van Brackel, page bij de burggraaf. De schrijver is Appie de With uit Gorinchem .

Het verhaal begint precies 700 jaar geleden, in 1321 toen het kasteel Brakel door blikseminslag werd getroffen en gedeeltelijk afbrandde. Het eindigt ruim een jaar later, als Eustachius en zijn zoon weer het kasteel betrekken. In die tussentijd wordt Eustachius leenheer van de graaf van Gelre, Reinoud II. Hij moet samen met de andere heren een plan bedenken om het water uit de Bommelerwaard op de juiste manier af te voeren en hun land te beschermen tegen het hoge water in de Waal en de Maas. Graaf Reinoud bespreekt dit plan met de vier heren.

SAUTBOMMEL EN HERWIJNEN Stasekijn is Page bij de burggraaf van Sulenchem. Hij ontdekt al reizend zijn eigen omgeving, gaat met zijn vader naar het klooster in het westen van de waard, brengt een bezoek aan Sautbommel en Herwijnen en hoort tussendoor veel over de historie van de streek uit de tijd van de Bataven, Romeinen en de Vikingen. Aan het Spicarium worden cellen gebouwd voor een monnik uit Utrecht, een goede bekende van de familie Van Brackel.

Samen met zijn vriend Oedin gaat hij op onderzoek uit in de pas ontdekte kelder van het kasteel en doet dan een interessante ontdekking. Hij vertelt niet alles aan zijn vader maar kan uiteindelijk niet zonder zijn hulp. In de strenge winter die hierna volgt, beleeft hij met zijn vriend nog een spannend avontuur.

In het verhaal komt naar voren dat de heren in de streek niet alleen hun gebied moeten verdedigen tegen andere machtshebbers buiten de regio maar ook goede bestuurders moeten zijn om de Bommelerwaard te beschermen tegen het water.

HUIS BRAKEL De schrijver Appie de With uit Gorinchem is begonnen met het schrijven van dit verhaal na een bezoek van een klas van de basisschool uit Brakel bij het Koetsiershuis, Huis Brakel en de ruïne vorig jaar oktober, naar aanleiding van de Kinderboekenweek over het thema vroeger. Hij is uitgegaan van zoveel mogelijk historische figuren en heeft geprobeerd zo dicht mogelijk bij de historische feiten te blijven. Trees Blom uit Zaltbommel heeft hem hierbij ter zijde gestaan. Zijn dochter heeft de eindredactie verzorgd.

Het boek bevat 118 pagina’s en is geïllustreerd met ruim 70 tekeningen van de schrijver zelf.
De verkoopprijs van het boek bedraagt 10 euro, exclusief verzendkosten.
Bestellingen kunnen gedaan worden via het e-mailadres: devierheerlijkheden@kpnmail.nl

advertentie
advertentie