Het markante, witte pand aan de Wolpherense dijk uit 1968 staat op de lijst potentiele gemeentelijke monumenten
Het markante, witte pand aan de Wolpherense dijk uit 1968 staat op de lijst potentiele gemeentelijke monumenten Hannie Visser-Kieboom

Gemeente gaat gemeentelijke monumenten aanwijzen

10 mei 2021 om 15:03 Historie

GORINCHEM De gemeente start deze maand met het aanwijzen van zo’n 200 panden tot gemeentelijk monument. Nog eens honderd panden krijgen het stempeltje beeldbepalend. Eigenaren worden per brief geïnformeerd en op dat moment treedt ook direct de voorbescherming voor de monumenten in werking.

Wethouder Dick van Zanten is blij met de aanwijzing van de gemeentelijke monumenten: “Als je door Gorinchem loopt of fietst, zie je hoe vreselijk mooi onze stad is. De rivieren, de pittoreske haven en de prachtige oude panden en poorten. Je kunt overal zien dat Gorinchem al heel lang bestaat en vaak een belangrijke rol heeft gespeeld. De stad ademt historie. De rijksoverheid heeft niet voor niets de binnenstad als beschermd stadsgezicht aangewezen en zo’n 200 panden als rijksmonument. Daar voegen wij nu gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden aan toe. Dit past binnen de Visie van de Stad, die wij samen met de inwoners hebben opgesteld. En bij de opdracht van de gemeenteraad om ons monumentenbestand uit te breiden. Door gebouwen en objecten aan te wijzen en te beschermen, weten we zeker dat ze behouden blijven. Zo kunnen ook onze kinderen en kleinkinderen genieten van onze prachtige historische stad. Een stad van grote cultuurhistorische waarde. Aantrekkelijk om te wonen en te verblijven, voor nu en later.” Op de site van de gemeente Gorinchem is meer uitleg te vinden over de procedure. 

De gemeente houdt in juni digitale informatiebijeenkomsten voor pandeigenaren over het belang van een gemeentelijke monumentenlijst. Een panel met deskundigen kan vragen beantwoorden over de aanwijzing en de procedure tot de aanwijzing. Pandeigenaren kunnen tegen het aanwijzen tot gemeentelijk monument binnen zes weken een zienswijze indienen. Panden van eigenaren die geen zienswijze indienen binnen de termijn, worden in juli aangewezen als gemeentelijk monument of beeldbepalend pand. Eigenaren hebben daarna nog de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de aanwijzing.

Eigenaren die direct een zienswijze indienen kunnen deze tijdens een hoorzitting met de wethouder toelichten, deze zienswijzen worden opgenomen in een nota. Zienswijzen kunnen leiden tot het niet overgaan van het aanwijzen tot gemeentelijk monument. Bij de digitale informatiebijeenkomsten over het aanwijzen van gemeentelijke monumenten worden ook de Historische Vereniging Oud Gorcum en stichting Stadsherstel Gorinchem betrokken. Door de coronapandemie is de aanwijzing van de monumenten met bijna een jaar vertraagd. Nu is besloten toch te starten met de aanwijzing en worden eigenaren in digitale bijeenkomsten geïnformeerd over de procedure.

Voor het behoud van bijzondere graven en grafmonumenten heeft de gemeente in april 2019 een aparte lijst opgesteld. Alvorens graven worden geruimd wordt deze lijst geraadpleegd om sloop te voorkomen.

advertentie
advertentie