Afbeelding
Vliegeniersmuseum

WO2- en Vliegeniersmuseum in Vuren klaar voor opening en ontvangt schaalmodel Mosquito:

28 mei 2021 om 12:10 Historie

VUREN In voorbereiding op de opening van het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum op fort Vuren krijgen de medewerkers een presentatie over de nieuwe attributen die het museum tijdens het winterseizoen aan de collectie heeft toegevoegd. Zoals o.a. twee Hawker Tempest droptanks, een Pratt & Whitney Vliegtuigmotor en documenten gerelateerd aan de tijd net na de bevrijding toen fort Vuren werd gebruikt als gevangenis voor Nederlanders die lid waren van de NSB of die met de Duiters hadden gecollaboreerd.

Die middag komt Wilbert van Werke, werkzaam bij Kantoor Testvliegen van de Koninklijke Luchtmacht, een replica brengen van de Mosquito waar de twee Britse vliegeniers Doug Phillips en Benyamin Reynolds mee vlogen toen ze op de avond van 12 december 1943 boven Herwijnen werden neergeschoten. Wilbert heeft met de achterneef van Doug Phillips, Matthew Moore in dezelfde klas gezeten op de Empire Test Pilot’s School (ETPS) in Boscombe Down (Verenigd Koninkrijk). Matthew was daar in opleiding voor experimental test pilot voor de RAF en Wilbert als experimental flight test engineer voor de luchtmacht. Samen hebben zij de eindopdracht voor deze opleiding afgerond.

Daarna hebben zij contact gehouden en hebben bij de opening van de WO2 herinneringsroute (beleefroute) in 2017 samen afgesproken en herinneringen opgehaald.

Vanwege zijn band met Matthew Moore en zijn interesse in het verhaal van Phillips en Reynolds heeft hij een model gemaakt van de Mosquito Mk IV bommenwerper waarmee Phillips en Reynolds vlogen: Registratie GB-C DZ 354. Dit schaalmodel zal Wilbert zaterdag 29 mei om 14.00 uur aanbieden bij het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren (Waaldijk 29).

advertentie
advertentie