De vestingwallen van Gorinchem
De vestingwallen van Gorinchem Wil Soewarno

Gorinchem maakt met top vijf notering nog kans op titel mooiste vestingstad

5 augustus 2021 om 23:20 Historie

GORINCHEM Samen met de vestingsteden Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard heeft Gorinchem een top vijf notering in de ranglijst van de  allermooiste vestingstadjes van Nederland. Dat bepaalden de 70.000 ANWB-leden die hun stem uitbrachten bij de verkiezing Allermooiste vestingstad van Nederland. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury, de uitslag is maandag 16 augustus.

De ANWB startte in februari van dit jaar met de verkiezing van de mooiste vestingstadjes van Nederland. Nederland telt meer dan 160 vestingsteden met vestingwallen, met kanonnen naast de stadspoort en molens op de bastions. Stuk voor stuk werden ze versterkt tussen de 15de en 18de eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Die gevechten zijn verleden tijd. Wat bleef zijn de steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen met weergaloos uitzicht.

De door de ANWB-leden gekozen Top 5 ligt mooi verdeeld over Nederland. Het Friese Elfsteden-stadje Dokkum, het schitterend nagebouwde Groninger vestingdorp Bourtange (het enige dorp in de lijst), het Zeeuwse stadje Hulst in die groene ster van vestingwallen, het fraai aan de Merwede gelegen Gorinchem en de bourgondische Limburgse stad Sittard. Allemaal mooi en zo heel anders van karakter.

Een lastige klus voor de jury om uit deze vijf een winnaar te kiezen. Maarten van Rossem (historicus en tv-persoonlijkheid), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en auteur van meerdere boeken over stadsontwikkeling) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter) bezochten de stadjes en beoordeelden ze op vier belangrijke criteria. Dit zijn authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en het recreatieve karakter. Maandag 16 augustus wordt de keuze van de jury bekend gemaakt. Op donderdag 19 augustus wordt de winnaar feestelijk gehuldigd en toegesproken door ANWB-directeur Marga de Jager.

advertentie
advertentie