Afbeelding
GP-buro

Graafwerk VIS-kazemat in Gorinchem woensdag begonnen

22 september 2021 om 14:41 Historie

GORINCHEM Het graafwerk naar de ingang van de VIS-kazemat achter de Luisterpost aan de Vijfde Uitgang  in Gorinchem is woensdag begonnen. De uitvoering van het project had een weekje vertraging opgelopen door ziekte bij de aannemer, maar woensdagmorgen is nu echt gestart met het uitgraven van de toegangsdeur. 

De gemeente Gorinchem had het opgeschoten groen reeds verwijderd, de aannemer graaft de toegang verder vrij. Gert-Jan Ariaans van de Vestingwerkgroep vertelt dat komende zaterdag de nieuwe deur al geplaatst gaat worden. ,,Het is een stalen deur in twee delen net als vroeger. Dat was uit voorzorg, stel dat er puin tegen de onderkant van de deur terechtkwam, dan konden de soldaten via het bovenste gedeelte van de deur toch nog ontsnappen”. Als de aannemer de toegang heeft uitgegraven, wordt de trap geplaatst, die reeds klaar ligt. Het graafwerk moet voor 15 oktober gereed zijn, in de wintermaanden mag vanwege mogelijk hoog water niet in de waterkering worden gegraven.

HOUTWERK Na het plaatsen van de deur op zaterdag kunnen een week later op 2 oktober de vrijwilligers aan de slag om de VIS kazemat uit 1930 bezemschoon te maken. Daarna gaat de Vestingwerkgroep verder met het herstel van de VIS kazemat door het afborstelen van roest en verfwerk. Pas dan start het opnieuw aanbrengen van het houtwerk om zo het interieur in originele staat terug te brengen. Ook moet een stroomkabel voor de verlichting worden aangelegd. ,,Dat werk gaat zeker nog wel een half jaartje duren, maar daarna willen we de VIS-kazemat opnemen in de rondleidingen over de vestingwallen”. Wie 2 oktober mee wil helpen en niet bang is voor vieze handen kan zich aanmelden bij hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie