Het theemeubel met de brieven van Klaas Bruinsma
Het theemeubel met de brieven van Klaas Bruinsma Hannie Visser - Kieboom

Laatste brieven van Bruinsma opgehaald voor expositie in Rijksmuseum

23 januari 2022 om 21:09 Historie

GORINCHEM Vorige week vrijdag zijn de laatste brieven opgehaald van Klaas Bruinsma bij zijn dochter HIlma. Het gaat om de brieven die hij schreef van augustus tot en met december 1949 aan zijn vrouw Janke tijdens zijn verblijf als dienstplichtig soldaat in Nederlands-Indië. 

De honderden brieven van vader Klaas werden door zijn dochter Hilma verwerkt in blogs onder de naam 'Taboe in het theemeubel'. Een deel van die brieven werd al eerder overgebracht naar het NIOD in Amsterdam. De laatste brieven zijn nu naar het Rijksmuseum, daar vormen ze straks onderdeel van de expositie 'Revolusi'. In twintig persoonlijke portretten wordt daar de geschiedenis van Indonesië van 1945-1949 verteld aan de hand van onder andere de brieven van Klaas Bruinsma aan zijn vrouw Janke. Ook maakte hij veel foto's in die jaren. Dochter HIlma Bruinsma wil van de foto's een fotoboek samenstellen. 

Gorkum TV maakte een filmpje van het inpakken van de laatste brieven in één van de bamboemandjes waarin de brieven in het theemeubel jarenlang werden bewaard. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie