schets van de te realiseren Gedenkplaats
schets van de te realiseren Gedenkplaats Bert Welmers

Adopteer glasscherf van glas-in-lood ramen voor gedenkplaats Gorcumse Martelaren

26 februari 2022 om 07:52 Historie

GORINCHEM Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572 houdt een sponsoractie om de herplaatsing van de glas-in-lood ramen bij de voormalige RK kerk aan de Haarstraat te financieren. De voormalige RK kerk in de Haarstraat in Gorinchem is, in de 80-er jaren van de vorige eeuw, omgebouwd tot wooneenheden. Daarbij zijn de glas-in-lood ramen gedemonteerd en opgeslagen. In deze kunstwerken zijn de beeltenissen van de Martelaren van Gorcum afgebeeld.

Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572 (GGM 1572) is al lang bezig een goede bestemming te vinden voor de glas-in-lood ramen. Vier ramen krijgen straks een plekje in een speciaal herdenkingsparkje naast de voormalige kerk. Een groot deel (de infrastructuur) wordt door de gemeente bekostigd. GGM 1572, zal de restauratie en opstelling van de vier ramen, die hiervoor gebruikt worden, voor haar rekening nemen. Om dat te financieren is een uniek sponsorprogramma opgesteld. Particulieren en bedrijven kunnen delen (ruitjes) van de glas-in-lood ramen ‘kopen’. Het kopen heeft uiteindelijk het idee van adopteren, want er wordt niet afgeleverd. Elk raam bestaat uit 21 grote en 21 kleine (rand) ruitjes. Maar daarnaast zijn er meer mogelijkheden tot sponsoring. Delen van de glas-in-lood ramen, die niet meer te herstellen zijn, worden als ‘lichtlijn’ in het project opgenomen. Men kan dus ook grote, kleine en piepkleine glasscherven ‘kopen’. Met hulp als grote of kleine sponsoren brengt de stichting een uniek kunstwerk en een park als Gorcumse bevolking tot stand. Op www.gorcumsemartelaren.nl is meer informatie op te vragen.

VERDRAAGZAAMHEID In Gorcum is de geschiedenis van de martelaren, buiten de vroegere katholieke gemeenschap, nauwelijks bekend. Maar in het zuiden van Europa en Zuid Amerika daarentegen zijn ze zelfs beroemd. Niet om deze martelaren als heiligen een gedenkplaats te geven, maar wel als metafoor, is er een stichting opgericht. Deze Stichting Gedenkplaats Gorcumse Martelaren 1572 (GGM 1572) heeft als doel om vier ramen volledig te restaureren en in een speciale constructie, beschermd tegen vandalisme, prachtig verlicht en ruimtelijk aantrekkelijk, rondom de voormalige RK kerk op te stellen. Zodoende ontstaat een mooi plein met daarop de ramen in frames opgesteld, als gedenkplaats voor  verdraagzaamheid en respect en om alle vrijheden, die we in ons land hebben nog eens onder de aandacht te brengen. Natuurlijk heeft het ook een educatieve en toeristische waarde. Zo hebben we weer een mooi stuk cultuur terug in de vesting èn een stukje Gorinchem (Oude Lombardstraat-Kloostergang-Haarstraat) mooier gemaakt. Het ontwerp wordt door alle partijen breed omarmd en door de gemeenteraad (unaniem) ook financieel ondersteund. In nauwe en plezierige samenwerking met de diverse disciplines van de gemeente Gorinchem, komt de GGM 1572 steeds dichter bij de realisering. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Maquette van het plan voor de gedenkplaats voor martelaren van Gorcum
Expositie in het museum over de martelaren van Gorcum
Plattegrond van de kerk en het pleintje voor de ramen van de Martelaren van Gorcum
advertentie
advertentie