Het Hugo de Groot poortje met rechts de horeca overkapping
Het Hugo de Groot poortje met rechts de horeca overkapping Hannie Visser-Kieboom

Gorinchem, doe wat voor het Hugo de Groot poortje!

17 april 2022 om 18:51 Historie

GORINCHEM Het Hugo de Groot poortje op de Grote Markt wekte in de uitzending over Gorinchem de afschuw op van de Van Rossums. Maarten van Rossum riep uit ‘Doe er wat aan’, waarbij hij zich richtte op de gemeente Gorinchem. Ook het vondelingenluikje van het vroegere burgerweeshuis Matthijs & Marijke kan wel wat creativiteit gebruiken.

De TV uitzending met de Van Rossems werd vorige zomer opgenomen, maar pas zaterdagavond uitgezonden. Maarten, Vincent en Sis wandelden door de vesting op zoek naar bijzonderheden in de mooiste vestingstad van Nederland. Zo gaf Sis van Rossum uitleg over het gedicht ‘Onvervreemdbaar’ van Ida Gerhardt; één van de 39 gedichten in de tien jaar oude poëzie route in de stad. Maar ook highlights als de vestingwallen, Hendrik Hamel en het stadhuis kwamen aan bod. Vincent was lyrisch over het vroegere schaftlokaal en de rotonde van de Vries Robbe van architect Ben Merkelbach. Hij deed ook een oproep de hal van de Vries Robbe op Linge II Zuid te behouden. 


Minder gecharmeerd waren de Van Rossems over het unieke vondelingenluikje in de steeg van het vroegere burgerweeshuis Mathijs & Marijke. Maarten van Rossem mocht het vondelingenluikje openen, maar de betonnen wand riep slechts ontgoocheling op. “Waarom zie ik geen biezen mandje?”, zo riep hij uit. De deceptie bij het Hugo de Grootpoortje was zo mogelijk nog groter. Niet over het poortje zelf, maar over het terras pal naast het poortje. ,,Gorinchem, doe er wat aan!”, zo riep hij uit. Toch was de voorzichtige conclusie van de Van Rossems aan het einde van de uitzending dat ‘Gorinchem niet was tegengevallen’. 

.

Huize Matthijs en Marijke met de gevelsteen uit 1766, links in de steeg zit het vondelingenluikje
Hier zijn de Van Rossums in de VOC kamer van het Hendrick Hamelmuseum.
advertentie
advertentie