Dina Damen onthult het informatiebord over de rondspantvlet Sabina Henrica
Dina Damen onthult het informatiebord over de rondspantvlet Sabina Henrica Levien Vermeer

Informatiebord Sabina Henrica in de historische haven van Gorinchem

Historie

GORINCHEM Afgelopen vrijdagmiddag heeft Dina Damen een informatiebord onthuld bij de rondspantvlet Sabina Henrica, in de historische haven van Gorinchem. 

door Levien Vermeer 

Het rood, wit, blauw en groen geverfde bootje is het eerste dat haar broer Kommer maakte, want het ruim acht meter lange vaartuig werd in 1967 gebouwd door Scheepswerf Gebroeders Damen in Hardinxveld-Giessendam, voorloper van het huidige Damen Shipyards in Gorinchem. De Sabina Henrica had een identiek zusterschip, waarmee zij door Rijkswaterstaat gebruikt is als begeleidingsschip bij de Volkeraksluizen. Later heeft de Sabina Henrica gediend als inspectieschip onder de naam ‘Deeneplaat’ in de Biesbosch. 

LANGE OMWEG Via een lange omweg kwam het in 2013 weer in handen van de oorspronkelijke bouwer en is het grondig gerenoveerd. Sinds 2015 is het opnieuw in de vaart gekomen als historisch bedrijfsvaartuig, en kunnen personeelsleden van Damen er gebruik van maken voor een weekendje weg op het water. Maar het bootje staat ook symbool voor de sterke band tussen Damen Shipyards en de stad Gorinchem. Wethouder Joost van der Geest, met in zijn portefeuille onder meer Recreatie, Toerisme en Citymarketing zegt: ,,Damen is het uithangbord van Gorinchem, daar zijn we trots op. Het bedrijf zit in de haarvaten van de stad. Evenementen als de Open Havendag en het Lingehavenconcert zijn niet meer weg te denken zonder hen.” 

Johan Hania, manager bij gemeente Gorinchem (Riveer), vindt het terecht dat de gemeente de ligplaats jaarrond faciliteert. ,,Het gaat tenslotte om cultureel erfgoed met een toeristische functie. Daarom heeft het informatiebord veel toegevoegde waarde.” Het bootje maakt onderdeel uit van de bedrijfshistorische collectie van Damen, vertelt Josien Damen. De familie is dan ook blij dat de Sabina Henrica behouden kon blijven. ,,Mijn man Kommer zegt altijd: door het verleden zijn we gekomen waar we nu staan.”

advertentie