De oude stoomspuit Gorinchem rijdt door de binnenstad
De oude stoomspuit Gorinchem rijdt door de binnenstad Fons de Bilde

Mooier Gorinchem met Fons de Bilde: Stoomspuit Gorinchem en andere geschiedenis

28 mei 2023 om 13:59 Historie

GORINCHEM Mooier Gorinchem betreft een artikelenreeks van acht afleveringen in de Stad Gorinchem. Het is een cultureel burgerinitiatief van Fons de Bilde in samenwerking met De Spreekkamer van de Stad waarin ‘nieuwkijkers’ kansen voor de stad belichten. Zie je een kans? Maak het kenbaar via mooiergorinchem@despreekkamervandestad.nl.


BRAND! BRAAAAND!

Ik schrik en draai me om. Ik zie vijf mannen en een vrouw op een wagen die door twee paarden getrokken wordt. Er klinkt een bel en een trompet. Op hun T-shirts staat ‘Stoomspuit Gorinchem’ en ze hebben de grootste lol. Vanwege het goede weer en het Hemelvaartsweekend zijn er veel toeristen in ons mooie Gorinchem en ook zij zien dit schouwspel met veel plezier aan. Wat veel mensen niet weten is dat het oude stadhuis van Gorinchem in 1652 afgebrand is en er destijds een jongen van 15 naar stond te kijken en dacht ‘Dit kan en moet anders!’. Destijds bestond er nog geen brandspuit en trachtte men de brand tevergeefs te blussen met het doorgeven van lederen emmertjes water. Die jongen was Jan van der Heijden, de Leonardo Da Vinci van Gorinchem. Niet alleen was hij een begenadigd kunstschilder; hij heeft ook de brandslang én de straatlantaarn uitgevonden.

KRUISPUNT

Door het volgen van de cursus Gorcumkunde heb ik geleerd over de historie van Gorinchem; het verhaal over de Martelaren en Hendrick Hamel; over Loevestein en de Vestingdriehoek; er waren rondleidingen door ervaren gidsen in de Beneden- en Bovenstad; over de Vestingwerken, de Ecologie en het landschap; de stadsontwikkeling na de tweede wereldoorlog; over het Gorcums museum; Storytelling; over onze stad in de Gouden Eeuw en een rondleiding in het depot van het museum. Iedere keer verbaasde ik me over hoe deskundig de docenten waren en hoe interessant hun verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat Gorinchem altijd al een van de belangrijkste kruispunten in Nederland is geweest? Het lag op de route van Amsterdam naar Parijs. Bij ons moest je over het water met een veerpont. Pas in 1961 kwam de Merwedebrug er. Ook ligt het op de vaarroute van Duitsland naar de Noordzee, kijk maar hoeveel vrachtverkeer er over de Merwede komt. Wist je dat kinderen in Korea leren over Hendrick Hamel, die aan de voet staat van de economische ontwikkeling van dat land?

BLIEKENBON

Als stadgids leid ik regelmatig Amerikaanse, Duitse en ook Nederlandse gasten door onze mooie stad. Hen valt het op hoe gemoedelijk de Gorcumers zijn en dat veel mensen elkaar groeten. Het is een fijne mix van de zakelijke Randstad en het Bourgondische Brabant. Dat is ook de reden waarom ik na ruim 30 jaar weer teruggekeerd ben. Het verbaast me dat Gorcummers zelf eigenlijk zo weinig weten van waar ze wonen. Heb jij als bewoner van deze mooie stad wel eens een stadwandeling gemaakt met een van de gidsen? Wist je dat je de Bliekenbon onder andere daarvoor kunt gebruiken? Als je kijkt naar hoeveel activiteiten er zijn in dit kleine stadje! Ik kan me nu al verheugen op het hippiefestival begin juli. Al kan ik niet helemaal rijmen dat men aan de ene kant de binnenstad ‘autoluw’ wil maken en aan de andere kant veel organiseert op de Groenmarkt en Buiten de Waterpoort. Zorg voor een parkeerplaats buiten het centrum met een (liefst elektrisch) busje dat op en neer rijdt. Zo wordt Gorcum alleen maar mooier, toch?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie