Keramiek van Kees Marinus, getiteld 'Holland vakantieland', te zien in het Gorcums Museum
Keramiek van Kees Marinus, getiteld 'Holland vakantieland', te zien in het Gorcums Museum Hannie Visser-Kieboom

Culturele Zomer Zondagen

8 juni 2021 om 07:53 Kunst

GORINCHEM Langzaam gaan de culturele zondagen deze zomer opstarten. Nieuwkomer is galerie ‘Sterke Kunst’ in de Burgstraat 19. Karen Bruggeman exposeert eigen werk en later ook dat van gast exposanten. Zij combineert gevonden voorwerpen die ze vindt tijdens het ‘stadsjutten’ met fotografie en andere technieken. Het resultaat zijn zeer verrassende kunst objecten.

Twee deuren verder op nummer 13 exposeren galerie De Burgpoort zeven kunstenaars met verschillende technieken, zodat de bezoeker een rijke variatie aan kunstwerken kan bekijken. In ‘De Weverij’ van Studio Roodenburg op de Langendijk 73 vinden ambachtelijke demonstraties plaats aan de weefgetouwen en kan men kennismaken met het cursusaanbod. In galerie Kunst bij Karel op de Langendijk 88 exposeren en verkopen verschillende kunstenaars hun werken. Deze maand staan de schijnwerpers gericht op Lou de Wit. Hij is een creatieve techneut, met een grote variatie in expressiviteit en materiaalgebruik. Molen ‘De Hoop’ is op zich al de moeite van een bezoek waard. In de bovenste ruimte is nu een expositie te zien van Frits Zillig. Hij maakt figuratieve objecten zoals dieren en bloemen met lood en zink.

MUSEA OPEN In het Gorcums Museum is vanwege corona de tentoonstelling ‘Een monument voor de BKR’ verlengd. Het biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van de spraakmakende Beeldende Kunstenaars Regeling (1949-1987). Daarnaast zijn de vaste historische collectie en het verhaal van de martelaren van Gorinchem te bezoeken. In het Hendrick Hamelmuseum bevindt zich de vaste collectie over de Gorcumse zeevaarder en de banden met Korea. Aanvullend is er een kleine expositie over de polder en de oud Hollandse waterlinie. Ed Giskes van Werkgroep Vesting Gorinchem geeft daar uitleg bij. Ook geopend maar zonder exposities zijn proeflokaal de Caponnière waar drankjes en hapjes op het terras verkrijgbaar zijn en ‘Toets’, Atelier voor Clavecimbelbouw. Hier geeft Boudewijn Verhoef uitleg over de bouw van deze instrumenten.

Theater Peeriscoop en het Zevende Huis hebben zomersluiting. De Kruitmagazijnen aan de Dalemwal, de Grote Kerk en het Stiltecentrum ‘In de Toren’ wachten nog even voordat ze open gaan. Dat geldt ook voor het Gorcum vertelt café. Het Akoestisch Open Podium is op zoek naar een nieuwe ruimte sinds café De Keizer is gesloten. Actuele informatie en adressen: www.culturelezondaggorinchem.nl

advertentie
advertentie