Op de foto (van links naar rechts) Fred Delfgaauw (Theater Peeriscoop), Masja Harsveld (De Bibliotheek AanZet), Daan van Bree (Camphusianum)
Op de foto (van links naar rechts) Fred Delfgaauw (Theater Peeriscoop), Masja Harsveld (De Bibliotheek AanZet), Daan van Bree (Camphusianum) Bibliotheek AanZet

‘Over kunst gesproken’: jonge mensen uitdagen hun eigen verhaal, rap of gedicht te maken over kunst

20 september 2022 om 21:52 Kunst

GORINCHEM Theater Peeriscoop en de Bibliotheek AanZet vonden elkaar in de gemeenschappelijke overtuiging dat verhalen ertoe doen en van grote waarde zijn. Zij ontwikkelden ‘Over kunst gesproken’. Een project waarin jonge mensen leren naar kunst te kijken en via beeldende kunst gestimuleerd en uitgedaagd worden hun eigen verhaal, rap of gedicht te maken over die kunst. Voor dit project is een pilot aangegaan met Gymnasium Camphusianum. 

Vanaf deze week hangt er een replica van een kunstwerk van Maria Schuurman, Uitzicht op Zee, in het Camphusianum. Via een QR-code komen de leerlingen bij een filmpje uit, waarin Martin Rensen, stadsdichter, de leerlingen uitdaagt om een verhaal, lied, rap of spoken word in te zenden over het kunstwerk. De inzendingen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld. De vakjury bestaat uit Fred Delfgaauw (Theater Peeriscoop), Masja Harsveld (Bibliotheek AanZet), Maria Schuurman (maker van het kunstwerk) en Martin Rensen (stadsdichter).

De finalisten mogen meedoen met een workshop Spreken in het Openbaar om goed voorbereid voor de dag te komen tijdens de slotavond. Tijdens de slotavond op 27 mei in Theater Peeriscoop treden de finalisten op en bepalen de vakjury én het publiek de winnaar. Na afronding komt het originele kunstwerk met de winnende tekst en naamsvermelding bij het Camphusianum te hangen. De replica is bij de bibliotheek te bewonderen.

Dit project is een pilot. Als het succesvol is, kan het op andere manieren voor de inwoners van Gorinchem en op scholen worden uitgevoerd. Dit project is mogelijk gemaakt door de gemeente Gorinchem, Theater Peeriscoop en De Bibliotheek AanZet.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie