Stadsdichter Martin Rensen met de eerdere stadsdichter Ro van Doesburg
Stadsdichter Martin Rensen met de eerdere stadsdichter Ro van Doesburg Hannie Visser-Kieboom

Ode aan de poëzie in het Metropole

30 september 2022 om 19:09 Kunst

GORINCHEM Het zonlicht filtert door de hoge ramen van het Metropole. Zachte donkerbruine gordijnen en een groene lambrizering met behang in herfstkleuren dompelen het publiek onder in een sfeer van weemoed. Perfect voor een poëtische middag waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van de Gorinchemse poëzie route. Met Kila van der Starre als een wervelwind, Izak Boom met melancholische gedichten op muziek en stadsdichter Martin Rensen met een wonderschoon gedicht.

Neerlandicus Kila van der Starre, initiatiefnemer van de website straatpoezie, deed in 2017 uitgebreid onderzoek naar poëzie. ,,Poëzie is overal, we kennen meer dan veertig manieren om poëzie te ervaren. De manier waarop mensen in aanraking komen met poëzie is heel divers”, zo laat Van der Starre haar publiek weten, terwijl ze als een wervelwind door haar presentatie gaat. Het haar van het merendeel van haar toehoorders kleurt grijs, ze hebben zich verzameld in hotel Metropole met op de ramen het mooie gedicht van Liesbet Klop. Onderdeel van de Gorinchemse poëzie route, waar het deze middag allemaal omdraait. 

GERAAKT WORDEN Bovenaan in de top tien hoe je in aanraking komt met poëzie staan verrassenderwijs de huwelijken, uitvaarten en geboortekaartjes. Op een derde plek staat de straatpoëzie, zoals bijvoorbeeld de Gorinchemse gedichtenroute. De belangrijkste reden om poëzie te ervaren is om geraakt te worden, zo kwam uit het onderzoek van Van der Starre naar voren. Maar ook om aan het denken gezet te willen worden. Jongeren komen vaak via social media zoals bijvoorbeeld Instagram of TikTok in aanraking met poëzie. Van der Starre sprak zelfs van een wildgroei aan poëzie. 

GEVELSTENEN Op de website met straatpoëzie staan inmiddels meer dan drieduizend gedichten, waaronder de 39 van de Gorinchemse poëzieroute. Meest voorkomend gedicht op de site is het gedicht ‘Onvervreemdbaar’ van Ida Gerhardt, dat bij de Gorinchemse bibliotheek is te lezen, maar ook in tal van andere plaatsen in Nederland. Van der Starre toont ook oude voorbeelden van straat poëzie, zoals deze vroeger wel werden aangebracht in gevelstenen. Na haar betoog kan in de pauze geproefd worden van de kleurrijke koekjes met een feestelijk tien, daarna mag Izak Boom het publiek entertainen. 

LIEFDESGEDICHT Izak Boom heeft enkele prachtige gedichten op muziek gezet, zoals het gedicht van de eeuw van Hendrik Marsman ‘Denkend aan Holland’, het zou zomaar geschreven kunnen zijn aan de brede rivier de Merwede. Van Vasalis zingt hij haar gedicht ‘Tijd’, met die mooie dichtregel ‘Ik droomde dat ik langzaam leefde’.  Izak Boom sloot af met een mooi liefdesgedicht van stadsdichter Martin Rensen.  Rensen werd in het voorjaar gekozen tot de stadsdichter van Gorinchem, hij volgde daarmee Ro van Doesburg op die eerder dichter van de stad was. De nieuwe stadsdichter ‘himself’ mag de poëtische middag afsluiten met het voordragen van één van zijn gedichten. Hij koos voor ‘Ik wou dat ik een boom was’. Daarna mocht het gezelschap het glas heffen op de poëzie. 


Izak Boom en stadsdichter Martin Rensen
Kleurrijke koekjes bij tien jaar poëzie route
Izak Boom zette gedichten op muziek
advertentie
advertentie