Scootmobiel als discotheek
Scootmobiel als discotheek GP-buro
Met video

Opening Te land, ter zee en in de lucht in het Gorcums Museum

29 januari 2023 om 20:38 Kunst

GORINCHEM Zaterdag werd in het Gorcums Museum de tentoonstelling “Te land, ter zee en in de lucht” feestelijk geopend. In deze tentoonstelling begeven kunstenaars zich buiten de gebaande paden. Hun voertuigen zoeken het spanningsveld op tussen vorm en functie, realiteit en droom. Tussen wat is en wat kan zijn.

door Dries de Swart

De bezoekers konden tijdens de opening mee op reis door het museum. In de vertrekhal aan de Grote Markt 17 ontvingen ze een ticket en instructies voor een bijzondere reis te land, ter zee of in de lucht. Er kon gekozen worden tussen vliegticket, een kaartje voor de trein of zelf wandelen.

De drie ontstane groepen konden zo de tentoonstelling ontdekken, unieke, onconventionele voertuigen die hun originele functie overstijgen. Een futuristisch luchtschip, vliegende auto, kano van printplaten of een raket van gerecyclede vliegtuigonderdelen. Deze voertuigen zijn niet alleen een manier om van A naar B te komen. Ze geven commentaar op actuele gebeurtenissen, drijven de spot met de gevestigde orde. Ze reflecteren op de wereld om ons heen of zijn karikaturen van zichzelf geworden. Dit zijn voertuigen die verder gaan dan ooit gedacht was en die drager kunnen worden van een veel groter verhaal.

“Te land, ter zee en in de lucht” is zeker een tentoonstelling om met je kinderen te bezoeken. Je kunt er zien hoe de Gorcumse creatieveling Nol Verhoef een kartonnen installatie heeft gecreëerd waarin het vliegtuig de basis vormt. Dit is slechts een voorbeeld van hoe je met één materiaal een hele nieuwe wereld tot leven wekt.

Bij de rondleiding bezocht de deelnemers de drie afdelingen. Bij elke afdeling werd een act opgevoerd die te maken had met land, zee of lucht. Er werden verhalen verteld, muziek gemaakt of sketches opgevoerd.

Een bezoek aan de tentoonstelling is een echte aanrader. Ontdek in de tentoonstelling unieke, onconventionele voertuigen die hun originele functie overstijgen. Meer dan 20 kunstenaars nemen deel aan de tentoonstelling.


Omgebouwde Scootmobiel met dolfijnen
ongewenste handeling bij bezoeker
Instructies in het vliegtuig
De opening werd druk bezocht
Liedjes en verhalen over de trein
Izak Boom als piloot met zijn orgel
Tentoongestelde Zeppelins
De kaptein legt uit
Hulp bij vliegangst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie