Kunsthistorica Ingrid Gaasterland
Kunsthistorica Ingrid Gaasterland Ingrid Gaasterland

Lunchlezing in Grote Kerk Gorinchem: ‘Man van smarten, het lijden van Jezus in de kunst’

3 maart 2023 om 21:03 Kunst

GORINCHEM In de komende weken worden in aanloop naar Pasen diverse activiteiten georganiseerd in de Grote Kerk en Rehobothkerk in Gorinchem. Start van het programma is de kunstlezing op zondag 12 maart 13.00 uur in de Grote Kerk ‘Man van smarten, het lijden van Jezus in de kunst’ door kunsthistorica Ingrid Gaasterland. Duur: 75 minuten met na afloop koffie en thee. Gratis toegang.

Binnen de christelijke traditie is Pasen het belangrijkste liturgische feest. In de passietijd die daaraan voorafgaat, en met name in de Goede Week, staan het lijden en de kruisdood van Jezus centraal. De diverse facetten van dit lijden zijn door vele kunstenaars in alle eeuwen verbeeld in steen, op doek, in gedichten en in muziek.

Op 12 maart zal kunsthistorica Ingrid Gaasterland diverse kunstuitingen bespreken in de vorm van een lezing; van de bespotting, de kruisdraging, de kruisiging tot de kruisafname van Christus. Kunstuitingen uit diverse tijdvakken komen aan bod, van Byzantijns tot en met hypermodern. Daarnaast onderzoekt ze het begrip zondebok, naar aanleiding van het ontroerende Lam Gods van de schilder Francisco de Zurbarán. Tot slot belicht ze het grote verdriet van de vrouwen onder het kruis, waaronder dat van Maria, de moeder van Jezus.

Haar verhaal wordt afgewisseld door prachtige muzikale fragmenten die hierbij aansluiten. Naast de Matthäus-Passion van J.S. Bach zijn er veel voor de passietijd gecomponeerde muziekstukken. Kortom, een boeiende lezing voor deze tijd van het jaar.

Ingrid Gaasterland heeft Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit gestudeerd, waarbij ze diverse modules kunstgeschiedenis, filosofie, literatuur en geschiedenis heeft gehaald. Naast het geven van lessen in kunstgeschiedenis heeft zij diverse cursussen en lezingen verzorgd bij verschillende kunstinstellingen. Ondertussen is zij voorzitter van de kunstcommissie op Landgoed Kasteel Geldrop waar ze zowel exposities als ook lezingen organiseert.

De lunch-lezing onder leiding van Ingrid Gaasterland is de start van een divers programma aangeboden door de Christengemeente Rehobothkerk en de PKN wijkgemeente Grote Kerk. Zo kan men op 19 maart meezingen met enkele koralen uit de Matthäus Passion onder leiding van stadsorganist Arjan Versluis, op 24 maart het concert van The Psalm Project bijwonen en the Passion bekijken op groot scherm op 6 april. Het complete programma met tijden en locaties is beschikbaar op https://www.pgggrotekerk.nl/op-weg-naar-pasen/.

advertentie
advertentie