Afbeelding
Wikipedia

SP: Stop met de handelsrelatie met China

13 april 2024 om 12:55 Lokaal Deel je nieuws

De Zuid-Hollandse SP-fractie wil dat het Provinciebestuur stopt met de handelsrelatie met de Chinese Provincies Heibei en Shandong. Hoe kan je met goed fatsoen die betrekkingen aanhouden, in de wetenschap dat de persvrijheid en mensenrechten daar stelselmatig worden geschonden? In de vergadering van de Statencommissie Externe Betrekkingen legde SP-fractievertegenwoordiger Harre van der Nat de vinger op de zere plek. En niet voor het eerst.

Van der Nat: “Nadat er zowel vanuit diverse fracties, als uit de samenleving jarenlange kritiek is geuit op deze handelsrelatie legt Gedeputeerde Staten nu aan de commissie voor dat ze haar inzet wat wil bijsturen. Maar waar past die iets mildere houding in het programma van de aangekondigde road show door Hebei en Shandong op 25-28 mei aanstaande in dat nieuwe beleid?”

Het lijkt er vooral op dat CDA-Gedeputeerde Stolk aan de leiband loopt van het bedrijfsleven en daarom koste wat het kost de handelsrelatie wil aanhouden, denkt de SP. Vooral de grote spelers uit de land en tuinbouwsector willen dat deze betrekkingen voortbestaan. Volgens van der Nat (SP) weegt het winstbejag van deze sector niet op tegen het negeren van de vele misstanden.

“Alles op alles wordt gezet voor een proactieve houding naar het bedrijfsleven, handelsbevordering en economische groei”, aldus van der Nat. “Net alsof er geen ander land te vinden om een handelsrelatie op te bouwen die de mensenrechten en persvrijheid wel respecteert?”

Hoog tijd om ermee te stoppen dus, vindt van der Nat. “Het is tijd dat de oogkleppen en fluwelen handschoentjes af gaan. Het Provinciale bestuur is nu een lakei in handen van het bedrijfsleven. Hoe kan je jezelf nog serieus nemen als je inzet blijft tonen om betrekkingen aan te gaan met een land waarbij het strafbaar is om je vrij te kunnen uiten, te kunnen zijn wie je bent, waarbij je geblokt wordt op je eigen social media als je de woorden 1984, oneens, achteruitrijden of schaamteloos gebruikt? Je bang moet zijn om als christen vervolgt te moeten worden?”

advertentie
advertentie