Nauwelijks vertraging op station Gorinchem

4 januari 2019 om 11:06 lokaal

GORINCHEM 97 procent van de treinen vertrok afgelopen jaar op tijd vanaf station Gorinchem. Het Gorcumse station is hiermee een van de meeste punctuele stations in Nederland. Dit maakt Prorail onlangs bekend. Prorail gaat hierbij uit van een vertraging van maximaal 3 minuten.


Vervoerder Arriva verzorgde tot begin december het vervoer op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen waar het Gorcumse station onderdeel van uit maakt. Vanaf mei was er een duidelijke stijgende lijn zichtbaar wat betreft de punctualiteit van station Gorinchem. In juli werd zelfs 100 procent punctualiteit gehaald, maar daarna zakte de punctualiteit iets in. In november reed nog maar 95,3 procent van de treinen op tijd en in december (de maand dat vervoerder Qbuzz de MerwedeLingelijn overnam) zakte de punctualiteit naar 93,3 procent.

Landelijk gezien reed in 2018 91,5 procent van de treinen op tijd. In 2017 was dat nog 90,5%. Nog nooit eerder reden de treinen in Nederland zo punctueel. De prestatie houdt Nederland steevast in de wereldwijde top 3 van spoorlanden naast Japan en Zwitserland. Op de regionale lijnen is de punctualiteit nog een stuk hoger, daar reed 94,6 procent van alle treinen op tijd (in 2017 was dat 93,9%).

ProRail vindt het belangrijk dat iedereen zelf kan beoordelen of de spoorbeheerder goed werk verricht. Daarom bestaat er sinds een paar jaar een online dashboard waar gegevens over gemaakte reizen zijn terug te vinden.

advertentie
advertentie