Volle terrassen tijdens de warmte, maar niet iedereen is bestand tegen hitte. Heeft Gorinchem wel een lokaal hitteplan?
Volle terrassen tijdens de warmte, maar niet iedereen is bestand tegen hitte. Heeft Gorinchem wel een lokaal hitteplan? Egberts Egberts

VVD stelt vragen over lokaal hitteplan

29 juli 2019 om 09:15 lokaal

GORINCHEM De VVD heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd of Gorinchem beschikt over een lokaal hitteplan.

Door Egbert Egberts

Aanleiding hiervoor is de periode van zeer warm weer in de afgelopen week. Volgens raadslid Niels van Santen is naar aanleiding van de hittegolf in 2006 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2007 een Nationaal Hitteplan opgesteld, dat in 2015 door het RIVM is geactualiseerd. ,,Het Nationaal Hitteplan is in feite een communicatieplan waarbij de informatie tijdens een hittegolf tijdig en volledig via brancheorganisaties in de zorg bij de risicogroepen en hun directe omgeving moet landen."  
De opvolging van het Nationaal Hitteplan door de aangesloten partijen is echter vrijblijvend. ,,Sinds 2015 is in meerdere regio's in Nederland de lokale uitvoering van dit Nationaal Hitteplan door GGD'en en partners, zoals het Nederlandse Rode Kruis, tot uitvoering gebracht. Inmiddels zijn er enkele voorbeelden van lokale hitteplannen, vooral gericht op informeren en handelen tijdens de meest acute hitteperiodes." Van Santen wil niet alleen van het college weten of Gorinchem ook zo'n plan van aanpak heeft, maar ook of en welke afspraken er gemaakt met regionale partners over wie welke verantwoordelijkheden heeft als het weer ontzettend heet gaat worden. En wat als één en ander anders loopt dan van tevoren is bedacht.

Uitkomst bieden

Een lokaal hitteplan biedt uitkomst in het voorkomen, beperken en aanpakken van hitte gerelateerde gezondheids- en welzijnsproblemen, ziekte en sterfte, en het bevorderen van zelfredzaamheid en samenredzaamheid. In dat hitteplan kan worden vastgelegd hoe in de betrokken regio, door gemeenten, GGD, GHOR en maatschappelijke organisaties zoals het Rode Kruis afspraken maken hoe zij met elkaar taken en activiteiten uitvoeren. Dit als het Nationaal Hitteplan in werking wordt gesteld, zodat zij tijdens aanhoudende hitte mensen met een kwetsbare gezondheid bereiken. Het hitteplan biedt een platform voor kennis- en ervaringsuitwisseling van betrokken lokale organisaties. Doel daarvan is het verbeteren van de zorg aan kwetsbare bewoners in de gemeente of regio. Bovendien zorgt het hitteplan voor een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden en taken van betrokken professionele en maatschappelijke organisaties. Ook voorlichting aan de doelgroepen zelf behoort tot de mogelijkheden zodat men beter voorbereid is op hitte. Dit alles moet leiden tot maatregelen die de gezondheidsrisico's van aanhoudende hitte helpen beheersen op de juiste tijd en plaats, passend bij de verschillende kwetsbare inwoners van Gorinchem.  
 

advertentie
advertentie