Archeologische expositie Slot Loevestein
Archeologische expositie Slot Loevestein Kim Balster

Bijzondere activiteiten tijdens Nationale Archeologiedagen op Slot Loevestein

24 mei 2023 om 15:39 Lokaal Deel je nieuws

Als grootste archeologische collectie ‘on site’ van Nederland is Slot Loevestein dé plek aangewezen plek om je onder te dompelen in archeologie. Op 17 en 18 juni zijn er tijdens de Nationale Archeologiedagen daarom leuke activiteiten voor jong en oud.

Zoekspel

Dwaal met een zoekspel door de tentoonstelling. Hier zie je spullen die op Slot Loevestein zijn opgegraven. Wat voor voorwerp zie je? Waar was het voor bedoeld? Gebruiken we het nog steeds? Waarom is dit object zo bijzonder? Aan het eind van het spel krijg je een leuke beloning!

Wel gevonden, nooit getoond

Lang niet alles uit het depot kan worden getoond in de tentoonstelling. Veel voorwerpen liggen jaren opgeslagen in ons depot. Speciaal voor de Nationale Archeologiedagen bieden we het grote publiek daarom de kans om te kiezen welke voorwerpen uit het depot eenmalig te zien zullen zijn. Kies mee via de website van Slot Loevestein. Jullie drie favorieten uit het depot kun je tijdens de Nationale Archeologiedagen komen bekijken. Ze krijgen een ereplek in de tentoonstelling. Ook hoor je hier mee over in de rondleiding ‘de highlights van Loevestein’.

Rondleiding: De highlights van Loevestein

Op Slot Loevestein is heel veel opgegraven. Daarbij kwam van alles tevoorschijn uit de slotgracht om het kasteel, maar ook bij de soldatenhuisjes binnen de vesting. Denk aan borden en kookpotten uit de keuken, kleipijpjes om te roken, pispotten, leren schoenen en zelfs kanonskogels.Ga met de archeologische werkgroep Loevesteyn door de archeologische tentoonstelling van het slot en binnen 20 minuten weet je alles over de bijzondere voorwerpen van het museum.Uiteraard zie je in deze rondleiding ook de 3 favoriete voorwerpen uit het depot die door het publiek gekozen zijn.

Starttijden op 17 en 18 juni: 11:00, 13:00, 14:00 en 15:00

Duur: 20 minuten

Kosten: gratis na aankoop entreeticket

Live-restauratie

Er zijn heel veel scherven gevonden in de grond bij het kasteel. Van deze scherven maken we complete voorwerpen. Hoe dat gaat, zie je bij de live-restauratie. Kom kijken en stel je vragen.

Schrijfwedstrijd

‘Het meisje van Loevestein’Onder de huizen naast de toegangspoort van Slot Loevestein ligt een middeleeuwse begraafplaats. Op deze begraafplaats lag het skelet van een achtjarig meisje. Een meisje dat ergens tussen 1450 en 1550 hier leefde. Maar wie was dit meisje? Wat deed ze hier? Waarmee speelde ze? Had ze broertjes of zusjes? Dat willen we van jou horen. Schrijf zelf een verhaal over ‘Het meisje van het slot’ en lever deze bij ons in. Deadline is 4 juni. Klik hier voor alle informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie