Afbeelding
Tim Hartman

Van borduurwerk naar foodart

16 augustus 2018 om 07:36 lokaal

GORINCHEM 'Voor de draad ermee!' is er nog tot en met zondag 9 september, maar het team van het Gorcums Museum en de Artotheek zijn al druk met de voorbereidingen voor de nieuwe expositie. Rob Kreszner, conservator van het Gorcums Museum, licht wat tipjes van de sluier op.

Het team bedenkt welke tentoonstellingen mensen uit heel Nederland naar Gorinchem moeten laten komen. Met 'Voor de draad ermee!' is dat uitstekend gelukt. De expositie over borduurkunst is nog te zien tot en met zondag 9 september, maar is nu al de meest succesvolle van het jaar. Met 'De smaak te pakken, voedsel in & als kunst' hoopt Kreszner dat te overtreffen.

'Voedsel in de kunst' wordt ook het HvI-thema. Is jullie expositie daarop geïnspireerd of juist andersom?

,,De voorbereiding van een tentoonstelling vergt veel tijd. Vaak is het zo dat andere partners van het HvI, zoals bibliotheek en LimonadeBrigade, aanhaken bij ons thema. Maar we brainstormen met z'n allen over ideeën en programma's voor toekomstige exposities. Bij 'Voedsel in de kunst' hebben we veel overlegd over educatie. We willen gezamenlijk een programma aanbieden voor de scholen."

Waarom dit smakelijke thema?

,,Eten spreekt iedereen aan. Iedereen eet of vindt er wat van: gezond en ongezond eten, vegetarisch of juist niet. En er zijn verbazingwekkend veel kookboeken en kookprogramma's."

Wat is jullie werkwijze bij het samenstellen van een expositie?

,,Eigenlijk gebruiken we voor elke expositie drie ingrediënten. We gaan op zoek naar iets van Gorinchem: de roots. Daarnaast kijken we naar trends. Dat zag je heel duidelijk bij 'Voor de draad ermee!'. Handwerken wordt steeds populairder. 'Het is veel leuker dan gedacht' is een veel gehoorde reactie. Tot slot verdiepen we ons in het verleden en heden. We proberen de tentoonstelling zo in te richten dat het een 'must see' is voor iedereen die affiniteit heeft met het onderwerp."

Wat kunnen mensen verwachten van 'Voedsel in de kunst'?

,,Hoe beelden kunstenaars vroeger en nu voedsel af? Hoe kun je van voedsel kunst maken? Kunst van suikerspin of groenteafval bijvoorbeeld. En hoe nemen kunstenaars de consumptiemaatschappij onder de loep? Maatschappijkritisch dus. Een van de kunstenaars heeft alles bijgehouden wat hij in een jaar at en dronk en daarvan afgietsels gemaakt. Dan zie je pas de omvang van wat één persoon nuttigt."

advertentie
advertentie