Afbeelding
Esther Coumans

'Drie kwartier wachten is vaak wel gemiddeld'

4 mei 2020 om 13:00 Maatschappelijk

GORINCHEM ,,We rekenen er niet op dat het rustiger wordt", vertelt Hans van den Brule. Sinds 1 november is hij directeur van Reinigingsdienst Waardlanden en is hij verantwoordelijk voor de vijf afvalbrengstations in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Groot-Ammer, Leerdam en Vianen. ,,Het is een stuk drukker geworden en dat moet in goede banen worden geleid."

door Esther Coumans

,,Wij hadden wel een draaiboek gemaakt over wat we zouden doen als er een pandemie uit zou breken, maar wij werden op 15 maart toch ook wel erg overvallen door het nieuws dat alle horecazaken dicht moest en de scholen werden gesloten", geeft Van den Brule aan. ,,We zagen gelijk al dat het die maandag een stuk drukker werd bij de afvalbrengstations. En in de loop van de week werd het nog drukker. En die eerste zaterdag was echt te gek. Het leek wel of mensen het als een gezinsuitje zagen, hun spullen naar de abs (afvalbrengstation) brengen. Na lang in de rij te hebben gestaan, sprongen kinderen op het platform uit te auto. Het was gewoon te druk op de platforms, dus dat moesten we anders gaan organiseren."

'UITJE' Beheerder op het abs platform in Gorinchem, Joop Koppenaal, ziet ook duidelijk een verschuiving in het afval dat wordt weggebracht. ,,In het begin was het vooral veel snoei- en tuinafval. Nu zie je echt de schuur- en zolderopruiming voorbij komen." Hij verbaast zich ook over dat sommige mensen het nog als een soort 'uitje' zien. ,,Je ziet veel rare dingen voorbij komen hoor. Zo was er in het begin een gezin die wel ruim een uur in de rij hadden gestaan. De vrouw bracht net rode lippenstift aan toen ze het platform op reden. De kinderen kwamen nog net niet rennend de auto uit. En de vader liep naar de desbetreffende container en leverde daar een koffiezetapparaat in. Dat was het, een uur in de rij voor een koffiezetapparaat. Ik snap dat dan niet", schudt hij zijn hoofd. De regels zijn inmiddels aangescherpt. Zo mogen er maar twee mensen in de auto zitten en mogen er maximaal zes auto's op het platform zijn. Dus hele gezinnen zijn niet meer welkom. Maar de wachtrij kon soms nog oplopen tot een uur. ,,Drie kwartier wachten is vaak wel gemiddeld", laat directeur Van den Brule weten.

CERTIFICATEN De drukte was ook de reden dat er twee afvalbrengstations werden gesloten. In Hardinxveld-Giessendam en in Leerdam werd de poort gesloten. Mensen die spullen wilden wegbrengen konden dat doen bij de andere afvalbrengstations. ,,De mankracht was er niet om alle abs open te houden", vertelt Van den Brule. ,,Het was te druk en er moest op veel dingen worden gelet. Wij kunnen niet zo maar mensen inhuren, er zijn certificaten nodig om hier te werken. Door twee stations te sluiten konden we de mensen beter verdelen. De regels werden aangescherpt en daardoor werd het beter om overzicht te houden." Rustiger is het er bij Waardlanden niet geworden, wel gestructureerder. ,,We rekenen er ook niet op dat het de komende tijd rustig wordt."

Sinds vorige week zijn de abs platforms in Hardinxveld en Leerdam weer voor de helft open. Ans Smits, hoofd van de afvalbrengstations vertelt dat ze aan veel mensen heeft uitgeld waarom de stations gesloten werden. ,,Je merkt dan ook dat mensen er ook echt begrip voor hebben. Je kan gewoon geen moment verslappen. Dat het reglement is aangescherpt vindt iedereen alleen maar prettig."

RARE DINGEN De afvalcoach Kees van Baalen vertelt dat het niet alleen drukker is bij de afvalbrengstations. ,,Ook bij de ondergrondse restcontainers is het drukker dan ooit. Je merkt toch ook dat de mensen hun schuren en zolders op gaan ruimen. En dat betekent dat de ondergrondse containers sneller vol zitten en met het verkeerde restafval. Er zit veel afval bij dat eigenlijk naar de abs moet worden gebracht. Je vindt echt rare dingen in die container, bijvoorbeeld een hele laminaatvloer", schudt Van Baalen met z'n hoofd. Doordat de ondergrondse containers sneller vol zijn, moeten er meer ritten met de wagens worden gereden. ,,Sinds vier weken rijden we met vier extra wagens om de ondergrondse containers te legen. Ook op de zaterdagen en op Koningsdag." Directeur Van der Brule haakt hier op in. ,,We hebben meer werk, maar we moeten het doen in dezelfde tijd. Wat bij ons heel opvallend is, is dat het ziekteverzuim juist nu in deze coronatijd naar beneden is gegaan. We hebben de volledige inzet van onze mensen." Van Baalen laat ook weten dat de mensen positief reageren als zij een terugkoppeling geven dat de container extra geleegd is. ,,Daar hebben mensen echt begrip voor. We krijgen nu ook veel meer complimenten via de mail."

De directeur van Waardlanden vertelt: ,,Wij gaan het echt wel redden. We draaien nu op topsnelheid. Maar we komen pas weer in de normale situatie als de 1,5 meter afstand wordt afgeschaft. Als de mensen weer een normale dagbesteding krijgen. We bereiden ons voor op een lange adem, maar dat gaat goed komen." Smits vult aan: ,,We proberen de extra lasten die er nu zijn, goed te managen. Het is normaal al zwaar werk, maar nu is het nog net ietsjes zwaarder. Wij kunnen hier niets uitstellen, alles gaat gewoon door. We hebben hier daarom nog wel wat uitdagingen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie