Afbeelding
BDUmedia

Beroep bijstand blijft gelijk

5 januari 2021 om 14:27 Maatschappelijk

GORINCHEM De gevolgen van de coronacrisis hebben nauwelijks invloed op het aantal bijstandsuitkeringen in de gemeente Gorinchem. Het aantal WW uitkeringen is wel fors gestegen. Ook deden veel ondernemers een beroep op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo).

In 2020 kreeg Nederland te maken met de Coronacrisis. Veel bedrijven en zelfstandig ondernemers verkeren in zwaar weer door de opgelegde maatregelen. Het veelvoudig gebruik van de steunpakketten van de overheid, zoals de NOW regeling, tonen aan dat veel bedrijven hulp nodig hebben bij het betalen van hun werknemers. Op basis van cijfers van het CBS heeft het Centrum voor Economisch Welzijn onderzoek laten uitvoeren naar de bijstandsuitkeringen in 2020 in vergelijking met het voorgaande jaar 2019. Uit de cijfers blijkt dat het aantal mensen dat in Gorinchem een bijstandskering heeft nauwelijks is veranderd, het gaat om 0.44 procent minder uitkeringen. Dat wijkt iets af van het landelijk gemiddeld, dat is in de eerste tien maanden van 2020 in totaal 0,41% hoger dan in 2019.

Op de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 1) is tussen 1 maart en 1 juni 2020 door 602 mensen in Gorinchem een beroep gedaan. Tussen 1 juni en 1 oktober ging het om 210 aanvragen voor de Tozo 2. Bijna alle ondernemers die de Tozo 2 hebben aangevraagd hebben ook een uitkering ontvangen uit de Tozo 1 regeling. Het aantal nieuwe ondernemers dat de Tozo aanvraagt is gering. Per 1 oktober is Tozo 3 van kracht, tot 1 november waren hier 110 aanvragen voor levensonderhoud voor ingediend bij de gemeente Gorinchem. Over de periode van 1 maart tot 1 november zijn 49 leningen bedrijfskapitaal toegekend. Naast de diverse landelijke regelingen is de gemeente Gorinchem ondernemers te hulp geschoten door het kwijtschelden van de terrashuur. In september is door het UWV aan 598 inwoners van Gorinchem een WW uitkering verstrekt. Dat zijn er zestien minder ten opzichte van augustus 2020 en 151 meer ten opzichte van september 2019. Recentere cijfers zijn nog niet bekend.

Subsidieaanvragen die culturele organisaties voor 1 december 2020 indienden ter compensatie van de financiële schade door corona, worden volledig gehonoreerd. Tussen 4 januari en 1 februari kan subsidie worden aangevraagd voor de tweede schadeperiode van september 2020 tot januari 2021.

.

advertentie
advertentie