Afbeelding
Sander van Snippenberg

De Bibliotheek AanZet wordt boetevrij en krijgt nieuwe tarieven

28 november 2021 om 11:34 Maatschappelijk

GORINCHEM Bij een nieuw jaar horen goede voornemens: de Bibliotheek AanZet heeft al langere tijd de wens een boetevrije bibliotheek te worden en eindelijk is het zover. Vanaf 1 januari is de Bibliotheek AanZet een boetevrije bibliotheek. Hiermee maken ze de bieb nog toegankelijker voor iedereen en hebben de leners nooit meer te maken met vervelende boetes wanneer een boek te laat wordt ingeleverd.

Wie lid is van de Bibliotheek AanZet hoeft in het nieuwe jaar geen boete meer te betalen bij het te laat inleveren van een boek of andere geleende materialen. Boetes zijn voor veel van de leden één van de grootste irritatiepunten. Gelukkig is dat vanaf nu verleden tijd. Bovendien maakt de bieb het voor jongeren nog laagdrempeliger om lid te worden. Zij kunnen gratis lenen zonder dat zij - of hun ouders - boetes krijgen. In de praktijk ervaart de bibliotheek dat boetes een drempel vormen om te lenen, juist bij kwetsbare gezinnen. Met een boetevrij abonnement kunnen ze die zorg wegnemen. ,,We verwachten zo meer jeugd te bereiken en het lenen én lezen te bevorderen. Onze betalende volwassen leden dragen hieraan bij.”

LENEN BLIJFT LENEN Steeds meer bibliotheken in Nederland lenen hun boeken boetevrij uit. Boetevrij betekent niet dat de boeken worden geleend zomaar mag houden. De uitleentermijn blijft net als nu vier weken. Om de leners te helpen herinneren, sturen ze een aantal mails. Wanneer de boeken niet worden teruggebracht of verlengt, brengen ze de vervangingskosten van het boek in rekening.

NIEUWE TARIEVEN Tot slot verandert er meer in 2022. De tarieven voor bestaande en nieuwe leden zijn ook gewijzigd. De nieuwe tarieven zijn in lijn zijn met de tarieven van andere geheel boetevrije bibliotheken in het land. De tarieven van een boetevrije bibliotheek zijn wat hoger dan bij een bibliotheek met boetes. In 2022 kost het lidmaatschap voor 18 jaar en ouder 57 euro per jaar, maar er kan ook per maand 5 euro worden betaald. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie