Rosa Mae bakt, samen met haar ouders, koekjes voor het Ronald McDonald Kinderfonds.
Rosa Mae bakt, samen met haar ouders, koekjes voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Karlijn van Biesen

Rosa Mae uit Gorinchem bakt koekjes voor Ronald McDonald Kinderfonds

7 februari 2022 om 11:31 Maatschappelijk

GORINCHEM ,,De kinderarts adviseerde ons om nog maar even te wachten met het versturen van de geboortekaartjes.” Aan het woord is Karlijn van Biesen, moeder van de inmiddels 3,5 jaar oude Rosa Mae. Op 25 juli 2018 werd Rosa Mae drie maanden te vroeg geboren in het Erasmus MC in Rotterdam. Tijdens haar geboorte kreeg het meisje een herseninfarct én een hersenbloeding. ,,Op dat moment stort je wereld in. Niks was meer zeker. We hadden geen idee of en hoe Rosa Mae dit zou overleven.” 

door Mirjam de Swart 

3,5 jaar later is Rosa Mae een groot liefhebster van het bakken van koekjes. Bijzondere koekjes, want de opbrengst van de verkoop is bestemd voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Dat Rosa Mae inmiddels is uitgegroeid tot een vrolijke peuter was zeker niet vanzelfsprekend, legt Jan van de Werken, vader van Rosa Mae uit. Daar ging een zware en onzekere tijd aan vooraf. ,,De eerste verwachtingen waren dat ze nooit zou kunnen lopen. Er werd gesproken over gedragsproblemen en een prikkelverwerkingsstoornis. Het was toen ook nog helemaal niet duidelijk hoe Rosa Mae hier geestelijk uit zou komen,” Legt Karlijn uit. 

Ronald McDonald tehuis brengt verbinding

Een half jaar verbleef de kleine Rosa Mae in het ziekenhuis. In die periode maakten Karlijn en Jan gebruik van een Ronald McDonald Huis in Rotterdam. ,,Zonder het Ronald McDonald Huis hadden wij niet dicht bij onze dochter kunnen zijn tijdens het belangrijkste moment in een kinderleven,” legt vader Jan uit.  ,,Tegelijkertijd hadden we ook hel veel steun aan de andere ouders die hier verbleven. Je kent elkaar niet, maar er is direct een hechte band met elkaar. Het Ronald McDonald Huis brengt verbinding en dat is, zeker als je een zware tijd doormaakt, zo ontzettend belangrijk.” 

Het is dan ook niet zo gek dat Karlijn, Jan en Rosa Mae, iets terug willen doen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. ,,Rosa Mae is gek op het bakken van koekjes”, legt moeder Karlijn uit. ,,Door de hersenbloeding en het herseninfarct is Rosa Mae spastisch aan haar linkerzijde. Haar linkerhand gebruikt ze hierdoor van nature eigenlijk niet. Het gebruik van haar linkerhand moeten we dus trainen. Dat doen we onder andere door het maken van koekjes, want daar heb je beide handen voor nodig.” 

STREEFBEDRAG ,,Inmiddels zijn we honderden koekjes verder”, lacht Jan. ,,En zo ontstond het idee om koekjes te gaan bakken voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Ons streefbedrag is 5000 euro voor dit goede doel. Zolang Rosa Mae het leuk vindt bakken we door. Het is zo ontzettend fijn om op deze manier geld in te zamelen voor het goede doel. De eerste donatie hebben we al binnen en dat is een ontzettend mooi gevoel. We hopen natuurlijk veel meer op te halen dan die 5000 euro. Wij gaan echt tot het uiterste.” 

Voor een peuter heeft ze een ontzettend druk weekprogramma met therapieën en ziekenhuisbezoeken

Karlijn: ,,Rosa Mae is een ontzettend doorzetter. Ze gaat drie keer in de week naar therapie en ze zet altijd haar beste beentje voor. Ze pikt dingen snel op en is bijna altijd vrolijk. Voor een peuter heeft ze een ontzettend druk weekprogramma met therapieën en ziekenhuisbezoeken, maar ze gaat er echt voor.” En met succes, vertelt Karlijn. ,,Een jaar geleden stond haar linkerhandje nog helemaal op slot en nu kan ze haar handje gebruiken.” 

DOORZETTER Niet alleen Rosa Mae is een doorzetter, dat geldt zeker ook voor de ouders van het meisje. Karlijn werd in mei 2020 ziek. Op dat moment was ze zwanger van hun tweede kindje. Ze werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis en artsen vreesden voor haar leven. Na een operatie waarbij een pacemaker werd geplaatst, krabbelde Karlijn weer op. In september van dat jaar werd Bodhi geboren. ,,En omdat ik toch thuis zit vind ik het extra leuk om er echt iets van te maken”, legt Karlijn uit. Een website en facebookpagina voor de koekverkoop volgden. 

,,Net als het Ronald McDonald Huis vinden we het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden. Dat hopen we met deze koekjes te bereiken, maar stiekem dromen we ook van een soort community waar ouders terecht kunnen voor hulp, advies, een luisterend oor. Er komt zo ontzettend veel op je af als je een ziek kind hebt. Wij zijn echt geschrokken van al het regelwerk dat erbij komt kijken. Dan is het fijn als er een toegankelijke plek is, waar je als ouders, net als in het Ronald Mcdonald Huis, steun hebt aan elkaar,” aldus Karlijn. 

Wil je de actie van Karlijn, Jan en Roasa Mae steunen? Wil je koekjes kopen, geld doneren of op een andere wijze een bijdrage leveren? Kijk op www.bakmet-rosamae.com voor meer informatie. De koekjesverkoop gaat officieel van start op 12 februari, maar geld doneren en koekjes bestellen is nu al mogelijk.  

 

advertentie
advertentie