Het anjerparkje Buiten de Waterpoort
Het anjerparkje Buiten de Waterpoort Hannie Visser-Kieboom

Witte Anjerperkje bloeit Buiten de Waterpoort

Maatschappelijk

[GORINCHEM] Het Witte Anjerperkje voor de veteranengemeenschap wordt vrijdagmorgen 8 juli officieel geopend door burgemeester Reinie Melissant. Het parkje is aangelegd Buiten de Waterpoort, vlakbij het oorlogsmonument. In het bloemenperkje is met witte anjers en oranje afrikaantjes het logo van het Nederlands veteranen instituut aangebracht. 

Een jaar geleden riep CDA raadslid Janneke van Oversteeg (CDA) het college op om ook in Gorinchem een Witte Anjer perkje aan te leggen. Veel gemeenten elders in het land hebben al een witte anjer perkje. In 2019 begon het Nationaal Comité Veteranendag met de oproep aan gemeenten om hun veteranen te eren en te waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje. In 2005 is in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Op speciale evenementen zoals de Anjerconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen. De Witte Anjer is een symbool geworden voor erkenning en waardering van veteranen.

VETERANENLUNCH De gemeente begon in januari met de aanleg, zodat de witte anjers nu in bloei staan. De gemeente Gorinchem biedt de veteranen uit Gorinchem en de bezoekers van het maandelijkse veteranen café een week voor de landelijke veteranen dag van 25 juni altijd een lunch aan, zo laat veteraan Kees de Koning weten. Ook dit jaar kregen de veteranen een lunch aangeboden. Zaterdag 2 juli, altijd op de eerste maandag van de maand, is er weer een veteranen café in Hotel Gorinchem. Alle veteranen, voormalige en dienende militairen alsmede overige belangstellenden zijn met hun partners van harte welkom tussen 14.00-16.00 uur. 

advertentie
advertentie