Magazijn van de speelgoedbank aan de Gasthuisstraat
Magazijn van de speelgoedbank aan de Gasthuisstraat Hannie Visser-Kieboom

Speelgoedbank in Gorinchem dreigt dakloos te worden

1 december 2023 om 13:57 Maatschappelijk

GORINCHEM De Speelgoedbank op de Gasthuisstraat dreigt dakloos te worden. Coby Dekker sprak donderdagavond op de zeepkist in het stadhuis en deed een beroep op de gemeente om mee te zoeken naar een nieuw onderkomen. De speelgoedbank voorziet momenteel zo’n 350 kinderen van speelgoed. 

Al in de zomer werd bekend dat de Speelgoedbank op haar huidige locatie aan de Gasthuisstraat dreigt te verdwijnen. De nieuwe pandeigenaar wil het pand verbouwen en daarmee verliest de Speelgoedbank een groot deel van haar huidige ruimte. Ze mogen nog wel in het pand blijven, totdat het pand na de verbouwing wordt verhuurd als winkel. Naast speelgoed verstrekt de Speelgoedbank ook verzorgingsproducten en onderwijsmaterialen. ,,Omdat de regio zo gul is met donaties van speelgoed kunnen wij ook andere speelgoedbanken, blijf-van-mijn-lijf huizen, noodopvang, kinderafdeling van ziekenhuizen en AZC’s maar ook onderwijsinstellingen ondersteunen”, zo vertelt Coby Dekker Ook steunt de Speelgoedbank nog enkele projecten in het buitenland.  ,,Door het verlies van de locatie zijn wij niet meer in staat om ons werk uit te kunnen voeren. Tevens verliezen dan onze vrijwilligers, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, of eenzaam zijn, hun wekelijkse uitje en onderlinge gesprekken. Ook een afdeling van Yulius die bij ons dagbesteding biedt, zal op zoek moeten naar een andere organisatie.”

SPEEL-O-THEEK

Coby Dekker van de Speelgoedbank heeft al gezocht naar alternatieve locaties. Ook een beroep op vestiging in gemeentelijk vastgoed acht Dekker niet kansrijk. ,,Het huidige subsidiebeleid biedt geen ruimte om commercieel te huren. Dat maakt dat wij eigenlijk geen kant meer op kunnen. Of is er ruimte om het huidige beleid aan te passen?”  De Speelgoedbank wil mensen ook bewust maken van recyclen. Liefst zou ze ook een speel-o-theek willen opzetten voor alle inwoners van Gorinchem. ,,Maar ook het door ontwikkelen van de Global Goals en het versterken van onze samenwerkingspartners om armoede te bestrijden heeft een hoge prioriteit voor ons.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie