Afbeelding
foto: GP-buro

Burgemeester Melissant reikt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan Wietze Koning

16 oktober 2019 om 19:29 Mensen

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant reikte op woensdag 16 oktober het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uit aan Wietze Koning. Het Mobilisatie-Oorlogskruis werd uitgereikt aan zijn zoon Kees Koning, zelf ook veteraan.
 
Als 35-jarige vader van vier kinderen moest ook Wietze Koning onder de wapenen wegens de mobilisatie vanaf september 1939. Destijds woonde hij in Rijnsaterwoude en werkte als buschauffeur bij Maarse en Kroon in Aalsmeer. De eerst oorlogsdagen werd Koning gelegerd in Echteld en Lienden en was hij chauffeur op een keukenwagen. De eerst oorlogsdag werd er een Engels verkenningsvliegtuig neergeschoten dat een kijkje kwam nemen. Met spoed moesten ze zich terugtrekken richting Vianen. Na de oorlog heeft hij met zijn broer neergestorte vliegtuigen opgeruimd vanuit Spijk waar hij inmiddels woonde.
 
In 1946 werd hij de eerste rijinstructeur in Gorinchem bij de Firma van Mill in de Arkelstraat. In 1954 had hij samen met zoon en dochter een eigen Rijschool, genaamd 'Altena'. Wietze Koning was een bekend figuur in Gorinchem en omstreken. Ouderen zullen hem zich ongetwijfeld herinneren. Na zijn pensionering reed hij vaak voor zijn schoonzoon Den Breejen in de rouwauto bij begrafenissen.
 
Het Mobilisatie-Oorlogskruis is bestemd voor militairen en oud-militairen, die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste 6 maanden in dienst waren. Of voor hen die na 9 mei 1940 en voor 19 mei 1940 in dienst waren buiten vijandelijk of door de vijand bezet gebied. De onderscheiding wordt toegekend door de minister van Defensie.
 
Wietze Koning is op 74 jarige leeftijd in 1978 overleden. Zijn inmiddels vijf kinderen, in aanwezigheid van klein en achterkleinkinderen waren op het Stadhuis aanwezig bij de uitreiking.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie