Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Kerkorganist Nico Blom ontvangt Koninklijke Onderscheiding

15 november 2020 om 17:31 Mensen

GORINCHEM Zondag 15 november ontving de heer N.D. (Nico) Blom een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Reinie Melissant-Briene. De uitreiking vond plaats aan het einde van de kerkdienst in de Johannes kerk te Gorinchem.

De heer N.D. (Nico) Blom ontving de Koninklijke Onderscheiding als kroon op zijn 40-jarig jubileum als kerkorganist. In verband met de coronamaatregelen speldde niet de burgemeester, maar zijn vrouw de Koninklijke Onderscheiding op.

De heer Blom begon als 15-jarig jongetje al op het orgel te spelen en trad hiermee in de voetsporen van zijn vader. Hij begon in 1980 als vrijwilliger bij de Gereformeerde kerk en later Protestantse Gemeente. Hier begeleidt hij nog altijd als organist de gemeentezang. Ook overlegt hij met de predikant over gepaste muziek en liederen tijdens de diensten. Tot op heden is de heer Blom nog actief als dirigent en componist van het projectkoor van de Johanneskerk te Gorinchem, componeert ad-hoc op maat voor gemeenteleden.

Vanaf 1983 tot op heden is de heer Blom organist bij de Evangelisch-Lutherse gemeente en dirigent van de cantorij. Ook heeft hij in 1988 samen met zijn broer een marathonconcert van 25 uur gegeven waarvoor de opbrengst ten goede kwam aan de reparatie van het orgel van deze gemeente.

Ook is de heer Blom werkzaam geweest als pianoverkoper bij Sommer Music in Gorinchem en adviseert tot op heden bij het stemmen, onderhouden en repareren van piano’s. Daarnaast geeft de heer Blom piano- en orgelles.

De heer Blom was ook lid van de orgelcommissie en organiseerde hij vele concerten in de kerk en was dirigent bij het christelijk gemengd zangkoor Hosanna te Boskoop. Tot op heden is de heer Blom nog altijd dirigent bij het Gorcums Boys Choir en Voce Angelica.

Van 2000 tot 2018 onderhield de heer Blom het orgel en schreef hij ‘De geschiedenis van de orgels in de Johanneskerk te Gorinchem’. In 2015 begeleidde hij de restauratie van het orgel. Ook organiseerde de heer Blom in 2012, samen met de wijkpredikant, een bijzondere Bach-cursus en een Bach-reis naar Leipzig voor de gemeenteleden. Ook draagt de heer Blom bij aan concerten en cd’s en in projecten waarmee een goed doel wordt gesteund.

De heer Blom is gedreven door zijn hartstocht voor muziek en het orgel en is zeer betrokken bij mensen, kerk en cultuur. De heer Blom wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie