Humanitas Thuisadministratiewww.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/
Humanitas Thuisadministratiewww.humanitas.nl/afdeling/gorinchem/ Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
de vrijwilliger in beeld

Marcel van der Wel: ‘Ik doe het niet voor mezelf’

10 maart 2021 om 15:48 Mensen

GORINCHEM Mensen helpen om de administratie op orde te krijgen en te houden. Marcel van der Wel (50) zag ruim vier jaar geleden een advertentie in de krant. Humanitas zocht mensen voor thuisadministratie en Marcel meldde zich aan. ,,Het geeft een fijn gevoel dat je anderen kunt helpen met de kennis die je hebt, zonder er iets voor terug te krijgen.”

Marcel begon zijn vrijwilligerswerk met een korte cursus. ,,Daarin werd uitgelegd hoe je mensen kunt helpen en welke materialen er ingezet kunnen worden. Daarna mocht ik aan de slag en werd ik gekoppeld aan een persoon die moeite had met de administratie. Het doel van Humanitas Thuisadministratie is dat hulpvragers begeleid worden naar zelfstandigheid. Een door een coördinator geselecteerde vrijwilliger komt thuis en neemt de administratie met hen door, helpt met ordenen en begrijpen. Ook kan een vrijwilliger kijken of iemand recht heeft op extra subsidies, zoals meer geld voor de ziektekostenverzekering, huursubsidie of andere potjes die bij Avres klaarstaan. In het begin van een traject zit ik iedere woensdag een paar uurtjes bij iemand thuis. Naarmate er meer uitgezocht is en de persoon het beter snapt, wordt de hulp langzaam afgebouwd. Binnen een jaar zou iemand zelfstandig zijn administratie moeten kunnen regelen.”

Het vrijwilligerswerk is bij Van der Wel niet aan zijn normale werk gekoppeld. ,,Ik ben zelfstandig ondernemer in de softwareontwikkeling. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor Rivas; ik fiets eens in de twee weken een rondje met de duofiets. Ook heb ik jaren de website van VV Schelluinen bijgehouden. Ik vind het leuk om vrijwilligerswerk te doen wat anders is dan mijn werk. Die afwisseling is fijn.” In zijn omgeving weten weinig mensen dat Marcel zo actief is als vrijwilliger. ,,Daar loop ik niet mee te koop. Ik doe het ook niet voor mezelf. Mijn kinderen zijn al ouder, ik heb vrije tijd en ben graag bezig. Als je dan onbaatzuchtig anderen kunt helpen met de kennis die je al hebt, geeft dat voldoening. Ik vind het ook echt leuk.”

Het is niet de bedoeling dat Marcel mensen uit de schuldsanering gaat halen. ,,Daar zijn andere instanties voor. Wij helpen met de kleinere dingen en een stukje zelfstandigheid. Pas was ik bij een oudere dame. Zij bleek dubbel verzekerd en had diverse abonnementen waar ze geen gebruik van maakte. Alleen met die ontdekking was ze al enorm geholpen. Een ouder echtpaar hadden wat moeilijke aanslagen van de belastingdienst en kregen diverse instanties langs voor de AOW. Er waren voor hen diverse potjes bij Avres beschikbaar, dus met een beetje hulp en uitleg konden ze snel weer zelfstandig verder. Als ik er niet uitkom kan ik altijd aankloppen bij Humanitas. Zij geven daarnaast ook regelmatig presentaties waarin bijvoorbeeld deurwaarders of Avres vertellen wat ze doen. Met die informatie kan ik anderen helpen.”

advertentie
advertentie