Siem van den Anker, oprichter van het Jazzfestival, bij een van zijn laatste optredens
Siem van den Anker, oprichter van het Jazzfestival, bij een van zijn laatste optredens GP Foto

Gerard van Brakel wil markante inwoners Gorinchem vereeuwigen met een tegel

9 april 2021 om 09:16 Mensen

GORINCHEM Iedere stad kent ze wel: die bijzondere mensen uit het verleden waar vrijwel iedereen herinneringen aan heeft. Ook Gorinchem heeft veel markante inwoners gehad met een bijzonder verhaal. Oud-Gorcumer Gerard van Brakel wil de herinnering aan een deel van hen levend houden door hen te vereeuwigen op een tegel.

door Louis van Oort

Gerard van Brakel (75) woont tegenwoordig in Leerdam, maar heeft heel lang in Gorinchem gewoond. De geschiedenis van de Bliekenstad, en met name haar inwoners, gaat hem aan het hart. Niet zo zeer de bekende Gorinchemse namen als Ridder van Rappard en Hendrik Hamel maar meer de ‘gewone’ Gorcumers van weleer die vrijwel iedereen kende. ,,Wat zou het toch mooi zijn om deze mensen in herinnering te blijven houden”, zegt Van Brakel.

,,Iedereen die lang in Gorinchem woont of ervandaan komt, kent vast wel zo iemand die meteen in gedachten komt als je het over markante Gorcumers hebt. Te denken valt aan personen als Aai de Mauwerd (carnaval) , Aafje (van de patatkraam) en Rein van den Broek met zijn draaiorgel. Maar ook Siem van den Anker, de beroemdste grand marshall van Gorinchem, zo niet landelijk. Een van de oprichters van het Jazzfestival, met zijn onafscheidelijk papegaai op de schouder. Het is de bedoeling dat de inwoners van Gorinchem ook betrokken worden bij de nominaties van deze markante Gorcumers.”

MINIMAAL 50 JAAR Het is volgens Van Brakel de bedoeling deze mensen te eren door middel van een tegel. ,,Deze tegel zou dan in het centrum van Gorinchem geplaatst kunnen worden zodat deze bijzondere mensen in herinnering blijven.”

Om dit plan te realiseren, wil Van Brakel een commissie in het leven roepen. ,, Ter ondersteuning is het wenselijk dat anderen mij helpen om dit initiatief gerealiseerd te krijgen. Wie ook vindt dat markante Gorcumers in herinnering moeten blijven, kan zich bij mij aanmelden. Mensen die zich willen aanmelden om te helpen, moeten wel minimaal 50 jaar in Gorinchem woonachtig zijn of hier gewoond hebben. Samen kunnen wij dan een plan maken om een en ander te realiseren.”

Gerard van Brakel is te bereiken via gerardvanbrakel@live.nl, 0345 610460 of 06 22357805 

Het draaiorgel van Rein van den Broek
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie