Schipper Cor van der Knijff geniet ieder jaargetijde van het varen
Schipper Cor van der Knijff geniet ieder jaargetijde van het varen Hannie Visser-Kieboom

Schipper Van der Knijff voorspelt veel werk voor Riveer

Mensen

VUREN Wie zijn de schippers die dagelijks de rivier oversteken op de ponten van Riveer? Cor van der Knijff uit Vuren vaart al twintig jaar met veel plezier ‘heen en weer’ tussen Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. Hij voorziet meer passagiers als straks gewerkt gaat worden aan de verbreding van de A27 en een nieuwe Merwedebrug. 

Geen overtocht met Riveer zonder schipper. Deze dag zit Cor van der Knijff (46 jaar) achter het stuur van de Riveer XI. ,,Ik ben al twintig jaar in dienst van Riveer en we varen in een vijf weeksrooster steeds op één van de ponten van Riveer. Het werk wordt zo nooit eentonig, vooral niet omdat het zo’n mooi gebied is. Zelf vaar ik graag op de Gorinchem XI, vooral vanwege het netjes manoeuvreren met de pont bij het aanleggen. Pas konden we niet naar Fort Vuren vanwege het hoge water, we hadden ook veel last van het vuil in de rivier, dat mee naar binnen wordt gezogen. Soms moesten we wel twee maal per dag alles schoonmaken.” 

Van der Knijff woont zelf in Vuren en werkte eerder negen jaar in de binnenvaart. ,,Maar ik wilde liever elke avond thuis zijn, nu kan ik op het fietsje naar mijn werk.” Voor de schipper biedt varen in elk jaargetijde weer een uitdaging, zoals varen met storm in de winterdag. Juist dat vergt stuurmanskunst om goed te manoeuvreren om de pont steeds netjes voor de wal te leggen. Hij voorziet nog jaren veel werk voor Riveer. ,,Straks krijgen we nieuwe, elektrische ponten. En als ze aan de brug gaan beginnen, verwacht ik nog meer passagiers.”

advertentie