Mark Brinkman is de nieuwe voorganger van het Leger des Heils aan de Nicolaas Pieckstraat.
Mark Brinkman is de nieuwe voorganger van het Leger des Heils aan de Nicolaas Pieckstraat. Eline Lohman

Mark Brinkman, nieuwe voorganger Leger des Heils, wil ‘andere belevingsvorm bieden’

Mensen

GORINCHEM Mark Brinkman (51) is de nieuwe voorganger van het Leger des Heils aan de Nicolaas Pieckstraat in Gorinchem. De missionair werker introduceert samen met zijn gemeente nieuwe activiteiten, om mensen een andere belevingsvorm van het geloof te bieden.


door Eline Lohman

Sinds 1 juli van dit jaar is Mark de nieuwe voorganger van het Gorcumse korps op de locatie aan de Nicolaas Pieckstraat. Hij komt uit het bedrijfsleven en is geen onbekende bij het Leger des Heils, want Mark werkte al bij de internationale afdeling van het Leger des Heils. Toe hem gevraagd werd om in Gorinchem leiding te komen geven, twijfelde Mark niet, vertelt hij in de kantine.


STURING GEVEN ,,Ik kan hier echt een herder zijn en sturing geven aan mensen, een stukje geloofsovertuiging overbrengen. Ik heb hier één op één contact met mensen, zoals bij een ziekenhuisbezoek. Ik wist wat het inhield, maar ik heb niet eerder leiding gegeven aan een korps. Maar het scheelt dat ik christen ben en in Dordrecht, waar ik woon, altijd al naar het korps daar toe ging. Ik wil graag het beste uit mensen halen, iemand laten groeien in het geloof. Daar ligt mijn passie.”


VERBETERPUNTEN EN UITDAGING Door de coronatijd heeft het Gorcumse korps tijd gehad om te reflecteren, zegt Mark. De vorige voorganger zat zeven jaar in zijn functie, prima, vindt Mark, maar het mag wel een beetje anders, vertelt hij. ,,Er gaat veel goed bij deze afdeling, maar er zijn ook verbeterpunten. De uitdaging is om wat verjonging in het korps te brengen en verder het bereiken van mensen in de wijk, zodat eenzame mensen betrokken raken bij ons, als ze dat willen uiteraard. Zij hoeven niet gelovig te zijn, als ze maar een beetje passie hebben voor wat wij als Leger des Heils doen. Iedereen is welkom bij ons, maar wij hebben ook een zingevingkant. Ik heb zeker ideeën voor wat veranderingen. Buiten de samenkomst op zondag, willen we eens per maand een praise-avond gaan houden waarbij we lekker een uurtje zingen met elkaar en verder een Bijbelstudie. Voor veel mensen is de Bijbel best lastig om te lezen, zeker als ze dit zelfstandig moeten doen. We merken dat er behoefte is aan een Bijbelstudie. Daarnaast willen we nog iets nieuws gaan doen: een meditatieve inloop, waarbij eens per maand de kerkzaal opengaat voor mensen die even hun eigen moment willen beleven.”


MEER VERBONDENHEID Nieuwe activiteiten bij het Leger des Heils dus, die voor meer verbondenheid moeten zorgen. En voor meer persoonlijke keuzes, benadrukt Mark. ,,Mensen willen niet altijd meer op zondag naar een kerkdienst, omdat deze niet bij iedereen past. Met ons nieuwe aanbod zorgen we ervoor dat mensen persoonlijke keuzes kunnen maken en eruit kunnen pikken wat voor hem of haar belangrijk of interessant is. Ofwel: een andere belevingsvorm bieden. Zo hopen we nog meer mensen te bereiken. Het model voor het Leger des Heils in Gorinchem staat, nu is het zaak dat we rustig gaan uitbouwen. Het liefst zou ik zien dat we uiteindelijk zeven dagen per week open zijn, in wat voor vorm dan ook. Zodat er geen drempel is voor mensen om te komen.”

advertentie