Meta Smid-Exalto viert haar 102e verjaardag
Meta Smid-Exalto viert haar 102e verjaardag Gemeente Gorinchem

Meta Smid – Exalto mag 102 kaarsjes uitblazen

15 april 2022 om 08:02 Mensen

GORINCHEM Hoe word je 102 jaar? Meta Smid – Exalto weet het eigenlijk ook niet. Ze wordt geboren in Dalem en groeide op in het begin van de 20ste eeuw. Dat betekende voor een meisje dat er geen geld was voor een opleiding en na haar trouwen de zorg op zich nam voor haar vier kinderen. Hoe is het deze Gorcumse huisvrouw gelukt om zo oud te worden?

door Esther de Swart-Peeters

,,Die vraag krijg ik vaak gesteld, maar eigenlijk weet ik het niet.” Volgens Meta komt het misschien neer op het leiden van een rustig leven en alles met mate. Dus lekker eten, maar niet te veel. ,,Zelfs toen de kinderen het huis uit waren, stond ik soms lang in de keuken. Als ze er lucht van kregen dat ik een bamischotel maakte of een visje bakte, dan kwamen ze graag langs,” blikt Meta terug. En zoveel mogelijk zelf blijven doen. Zo doet Meta nog steeds grotendeels haar eigen was, speelt ze spelletjes op de iPad zoals Wordfeud en zit ze op Facebook. Ze krijgt ook nog regelmatig bezoek, hoewel dat door corona wel minder is geworden.

OMMETJE Actief blijven dus. Meta kan erg genieten van de uitjes met haar nicht Han. Ze woont sinds een paar jaar in de buurt. Samen gaan ze er regelmatig op uit: een boodschap doen of koffiedrinken in de stad. ,,Het liefste ga ik elke dag naar buiten, daar knap ik zo van op. Helaas lukt dat niet.” Meta legt uit dat ze onlangs gevallen is. Een ommetje maken kan alleen onder begeleiding. In het woonzorgcentrum waar ze woont, is niet altijd iemand beschikbaar. Ze leert nu wel om een elektrische rolstoel te besturen.

Ik heb er nu nog spijt van dat ik mijn naaimachine heb weggedaan. Het was een heel handige die ik met mijn knie kon bedienen

NAAILES Als je zo’n hoge leeftijd haalt als Meta is er veel om op terug te kijken. Meta ziet in Dalem het levenslicht. Ze groeit op met een broer en een zus. Als Meta twee is, overlijdt een broertje dat dan een halfjaar is. ,,Dat was mijn eerste herinnering. Ook aan de dood. Een tijdlang was ik als peuter op zoek naar mijn broertje. Ik keek bijvoorbeeld onder kasten.”  

Meta’s vader is een tijdlang werkloos en dus kan het gezin zelfs de twee kwartjes voor de naailes, die Meta krijgt bij de nonnen, niet missen. Gelukkig regelt een non dat ze er kan komen werken. De rest van haar leven heeft ze er profijt van. Ze maakt voor haar jongens veel kleding. Sowieso is handwerken haar hobby; breien, haken en patchwork maken. ,,Ik heb er nu nog spijt van dat ik mijn naaimachine heb weggedaan. Het was een heel handige die ik met mijn knie kon bedienen.”

SCHOONDOCHTER  In 1944 trouwt Meta met Jan Smid, de overbuurjongen. ,,Door de oorlog hebben we wel negen jaar verkering gehad.” Meta maakte schoon bij apotheek Poels. Jan is timmerman en heeft zijn eigen bedrijf. Als getrouwde vrouw stopt ze na haar huwelijk met haar baan om voor haar gezin te zorgen. Het echtpaar krijgt vier zoons. Haar man Jan sterft op 82-jarige leeftijd. ,,Het klinkt misschien gek, maar doordat hij oud is geworden, heb ik niet heel erg gerouwd.” Het verlies van haar schoondochter Marianne doet haar nog steeds pijn. ,,Dat ze niet meer naast mijn zoon zit als hij op visite is, klopt gewoon niet.” Hoewel ze regelmatig met de dood is geconfronteerd, vertrouwt ze toe dat ze niet graag doodgaat. ,,Ik ben er toch wel bang voor hoor, het liefste overlijd ik in mijn slaap. Jammer dat ik het niet voor het zeggen heb.”

HOOGWERKER Vrijdag 15 april is Meta 102 jaar geworden. Deze keer geen felicitaties vanuit een hoogwerker. Toen Meta twee jaar geleden 100 werd en door corona geen bezoek kon ontvangen, kwam er een buitenlift aan te pas. Deze verjaardag viert ze gewoon thuis een bescheiden feest met visite. Ze vertelt dat ze er een beetje tegenop ziet. Dat heeft alles te maken met hoe ze zich voelt. ,,Mijn gezondheid is het laatste halfjaar wat achteruitgegaan. Maar gelukkig organiseert mijn schoondochter alles en zorgt dat de visite in twee delen komt.”

advertentie
advertentie