Afbeelding
-

Liederen van Johannes Groenewegen in Martinuskerk in Woudrichem voor Hospice Altena

9 februari 2024 om 19:49 Muziek

WOUDRICHEM Op zaterdag 24 februari vindt in Woudrichem een bijzonder concert plaats. Vocaal Ensemble Werkendam brengt liederen ten gehore van Johannes Groenewegen in de Martinuskerk, Kerkstraat 35, Woudrichem, aanvang 20.00 uur. Toegang gratis, collecte voor Hospice Altena. 

Dominee-dichter Johannes Groenewegen was in de 18e eeuw 25 jaar de predikant van Werkendam. Zijn gedichten zijn verzameld in een boekje dat de naam ‘De lofzangen Israels’ kreeg. Gezien de vele herdrukken is dat een enorm populaire dichtbundel geweest.

De inhoud van de gedichten zou je samen kunnen vatten met de term ‘bevindelijk gereformeerd’. Groenewegen vertelt over het geestelijk leven, in de geloofstaal van bevestigde christenen. Zijn teksten spreken gelovigen anno 2024 ook nog aan, hoewel het niet altijd makkelijk is om de 18e-eeuwse geloofstaal te begrijpen.

PROFESSIONEEL BAROK-ENSEMBLE 

In die tijd werden de liederen in de huiskamers gezongen, als men bij elkaar kwam om te spreken over het geestelijk leven. Ze zullen meestal eenstemmig gezongen zijn. Het Vocaal Ensemble pakt dat anders aan. De liederen worden vierstemmig uitgevoerd, begeleid door een professioneel barok-ensemble. De harmonisaties zijn van Goudimel, Krüger en Kuhnau. Zo wordt er een verbinding gemaakt tussen 18e-eeuwse Werkendamse bevindelijkheid en barokmuziek.

Het barok-ensemble Musica Delectatio zal een aantal instrumentale werken ten gehore brengen: van o.a. Telemann, Bodinus en C.P.E. Bach, waarin afwisselend de traverso, viool, altviool, klavecimbel of cello de hoofdrol spelen. Het adagio van Janitsch is heel bijzonder, omdat daar de melodie van ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ in verwerkt is. Heel passend in de lijdenstijd.

De entree is gratis en de collecte is bestemd voor een lokaal doel: het te realiseren Hospice Altena.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie