Afbeelding
Marieke Heemskerk

Ronald Tukker presenteert boek 'Holland In The House': van Gregor Salto tot Jebroer

9 december 2019 om 10:52 Muziek

GORINCHEM Gorcumer Ronald Tukker schreef al vijf muziekboeken en één sportboek. Sinds deze week is daar nog maar eens een muziekboek bij gekomen. In het Rotterdamse restaurant JACK presenteerde hij Holland In The House.

door Tim Hartman

Gorinchem In The House, Dordrecht In The House, Rotterdam In The House, Pioniers In The House, Rotterdamse Sporthelden, Rotterdam In The House Deel 2 en nu: Holland In The House. ,,Bizar", zegt Tukker nu hij alweer zijn zevende boek voor zijn neus heeft liggen. ,,Het was nooit de planning om aan zo'n reeks te beginnen. Het begon ooit met een Facebookpagina over de Gorcumse housescène. Die werd wat groter dan gepland. Toen kwam het boek. Daarna wilde ik eigenlijk Rotterdam doen, maar omdat iemand anders ook al met een boek over Parkzicht (een voormalige discotheek in Rotterdam, red.) en alle dj's daar schreef, heb ik Dordrecht gedaan. Toen bleek dat het boek over Parkzicht niet meer zou verschijnen ben ik na Dordrecht meteen doorgeschakeld naar Rotterdam In The House. Voor je het weet heb je zeven boeken."

Wanneer kwam wél het punt dat je hier een reeks van wilde maken?

,,Na Rotterdam In The House. Ik vind interviewen leuk, de gesprekken zijn altijd hartstikke tof: daar krijg je energie van. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan."

Nu dus Holland In The House. Wat kunnen mensen van dit boek verwachten?

,,Dit is een totaal ander boek dan de andere boeken. Dit is dan wel 'In The House', maar het is breder dan dat: jazz, pop, rap. Maar wel steeds dansbare muziek. Ik wilde Nederlandse artiesten die internationaal hebben gescoord laten vertellen over wat er komt kijken bij het maken van een plaat of het doen van een tournee. Een kijkje achter de schermen: verhalen over muziek. Dit boek is ook echt voor muziekliefhebbers. Veel muziekboeken en biografieën gaan over excessen, drugs en wat er op een tour gebeurt. Dit boek gaat over de processen in de studio, de totstandkoming van platen. Onvertelde verhalen achter de muziek. Zo heeft Gregor Salto bijvoorbeeld een mooi verhaal over een bepaalde plaat. Als ik nu die plaat terugluister, is het verhaal voor mij compleet. Dat maakt het voor de muziekliefhebber een tof boek."

Naast Gregor Salto staan er ook interviews met Chocolate Puma, Marco V, MC Pryme, Jaydee, Tjeerd Oosterhuis, Wessel van Diepen, Jebroer, Karsu, Joris Voorn, Stefan Kruger en Arjen de Vreede in het boek. ,,Een zware bevalling", zo erkent Tukker. ,,Als je artiesten van dit niveau wilt hebben, kom je eerst veel managers tegen. Ik heb er 2,5 jaar over gedaan, maar dat was meer regelen dan schrijven. Wat het ook is met internationale artiesten is dat ze soms een maand op tour zijn in het buitenland. Dan ligt het werk weer een maand stil. Geduld bewaren was het lastigst."

Waarom per se deze artiesten?

,,Ik wilde een breed aanbod van muziekstijlen. Dus niet alleen maar techno of trance. Dat is goed gelukt. De balans tussen de artiesten is goed."

Wat was het leukste gesprek?

,,Met McPryme. Hij is vooral rapper. Met rappers is het altijd even afwachten. Als ze geen zin hebben, hebben ze ook echt geen zin en dat merk je in het hele interview. Maar McPryme was een heel joviale gast. Dat gesprek was waanzinnig. Hij vertelde alles, niets 'off the record'. Hij zei ook spraakmakende dingen. Alles mocht erin."

Zoals?

,,Lees het boek maar, haha! Klein tipje van de sluier: hij deed in de Kuip het voorprogramma van Madonna toen hij ruzie kreeg met een beveiliger van haar. Hoe dat afliep, lees je in het boek."

Wat nu?

,,Rust. Dit is wel het laatste muziekboek voor de komende jaren. Wie moet ik nu nog spreken? Ik heb wel honderdvijftig artiesten gesproken in de afgelopen jaren. Bijna iedereen heb ik gesproken of benaderd."

Wie heb je wel benaderd, maar niet gesproken?

,,Martin Garrix. Ik heb wel contact gehad met zijn management, maar hij heeft een eigen boek en is druk bezet. Dat soort artiesten is wel een kwartiertje via de telefoon te spreken, maar ik wil grote interviews. Ik wil tien bladzijdes per artiest en uitgebreid een carrière bespreken."

Geen achtste boek dus?

,,Geen muziekboek. Dan is het gewoon weer een kwestie van wachten op nieuwe namen en wachten tot artiesten weer tien jaar verder zijn. Misschien wel een hardloopboek. Maar dan wil ik wel Dafne Schippers, Abdi Nageeye en Sifan Hassan.", zo zet Tukker hoog in voor zijn volgende project.

Holland In The House is vanaf deze week te koop bij onder meer Bol.com, Bruna en Libris.

advertentie
advertentie