Dirigent Dick Teunissen
Dirigent Dick Teunissen eigen foto

Kunst Na Arbeid neemt na vijftig jaar afscheid van dirigent Dick Teunissen

20 maart 2022 om 11:38 Muziek

ARKEL Kunst Na Arbeid, het harmoniegezelschap uit Arkel bestaat 115 jaar. In die tijd hebben zij slechts drie dirigenten gekend, waarvan de laatste, Dick Teunissen nu afscheid neemt na een halve eeuw trouwe dienst.

Dick trad in 1972 aan toen het orkest op landelijk niveau in de middelste afdeling speelde. Het lukte hem om het gezelschap binnen vier jaar naar het hoogste niveau te tillen. In die categorie zijn ze gebleven, ook al wonnen ze niet altijd een eerste prijs. Voor het laatst was dat wel in 2019. Dick overwoog om toen al te stoppen. Toen kwam corona en viel alles stil. Maar Dick organiseerde digitale repetities via Zoom zodat iedereen in vorm bleef. Over vijf jaar is er weer een concours. Dan moet een nieuwe dirigent de tijd krijgen om het niveau vast te houden. Dus is het nu tijd om afscheid te nemen.

Die jaren bij KNA omschrijft hij als plezierig, uitdagend en gezellig. Plezier beleefde hij er aan omdat hij vond dat je als dirigent ook een soort entertainer moet kunnen zijn. Met een lach en een grap motiveer je mensen meer. Daarnaast moet het wel uitdagend blijven. Door de musici te stimuleren met zijn kennis en vakmanschap. En tenslotte is er het sociale aspect. In een kleine gemeenschap als Arkel zijn repetities méér dan alleen momenten om samen te spelen. En zo gebeurde dat hij drie generaties uit families dirigeerde.

Naast optredens in de regio is het een traditie dat er twee keer per jaar een vast programma wordt gepresenteerd: een voorjaarsconcert en rond de kerst het Winterwonderland concert. Daarvoor werden ook steeds nieuwe creatieve uitdagingen gezocht. Zoals een thema avond met film muziek tijdens beelden die Dick zelf had gemonteerd.

Voor zijn verdiensten werd Dick in 2007 benoemd tot eredirigent en in 2008 kreeg hij een koninklijke onderscheiding. KNA neemt muzikaal afscheid van hun markante dirigent. Hij zwaait letterlijk af tijdens het voorjaarsconcert op zaterdag 26 maart in De Lingehof. Aanvang 20.00 uur, entree is vijf euro. Kaarten verkrijgbaar aan de zaal.  

advertentie
advertentie