Herplanten bomen buitengebied West Betuwe

9 januari 2020 om 10:32 Natuur en milieu

VUREN De gemeente West Betuwe herplant ongeveer 300 bomen in buitengebied van Buurmalsen, Enspijk, Herwijnen, Rhenoy en Vuren. Het gaat om verschillende boomsoorten, zoals populieren, lindes, iepen en elzen. De klus duurt tot begin februari.

De bomen komen aan de Detsteeg, Boutenstijnseweg, Hoevenseweg, Kooiweg, Beschuinse, Achterdijk, Kerkweg en Hennisdijk. Daarvoor gebruiken ze de gemeentelijke bermen in het buitengebied. Er wordt rekening gehouden met kabels, leidingen, inritten en lantaarnpalen. Avri voert het werk in opdracht van de gemeente uit. Naar verwachting is het werk begin februari klaar. Dat is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

PERIODIEK CONTROLEREN De gemeente is verantwoordelijk voor de bomen in de openbare ruimte. Periodiek controleren zij de gezondheid en veiligheid. Bij de controle in 2019 bleek dat sommige bomen ziek of onveilig waren. Het was nodig om deze te kappen. Waar mogelijk herplant de gemeente de bomen ook weer. Dat kan niet altijd op dezelfde plaats. Dit project is daar een voorbeeld van.

GOED VOOR DE BIODIVERSITEIT Vroeger was het gebruikelijk om dezelfde soorten bomen in één laan te planten. Het gevolg daarvan is dat ze gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups van afgelopen zomer. Tegenwoordig wordt meer rekening gehouden met biodiversiteit. Daarom planten ze de verschillende boomsoorten in één laan. Dat voorkomt plagen en is daarmee ook beter voor natuur en inwoners.

advertentie
advertentie