Lezing Groei en Bloei over de tuinen van de afgelopen 100 jaar

Natuur en milieu Deel je nieuws

Op maandag 27 januari geeft  Emiel van den Berg een lezing voor Groei en Bloei afdeling Gorinchem over de tuinen over de afgelopen 100 jaar.
De strekking van de lezing is hoe de tuin zich heeft ontwikkeld na de periode van de Franse formele tuinen en de Engelse landschappelijke tuinen. Het begint bij de bloemrijke cottage tuin van Gertrude Jekyll en de ‘impressionistische’ tuin van Claude Monet. Vervolgens is er de komst van Sissinghurst en Great Dixter.
Halverwege vorige eeuw traden Beth Chatto en Mien Ruys naar de voorgrond en begin jaren ’80 was er de invloed van de Groep Traditionele Kwekers waartoe ook Piet Oudolf behoorde. Inmiddels staat in de tuin – dankzij Oudolf  en na jaren van m²-tegels en grind – de  plant weer  centraal.
Biodiversiteit en natuurlijk zijn de sleutelwoorden, veel kwekers en tuinarchitecten zijn inmiddels ook die weg ingeslagen. De lezing eindigt met verschillende voorbeelden van hen.
De lezing vertelt zeker niet het complete verhaal, het is eerder een reis door de tijd. Een reis die laat zien wat er allemaal met de tuin mogelijk is. Aan veel van de genoemde voorbeelden koppelt hij hedendaagse tuinen om te laten zien dat ze nog steeds van invloed zijn.
De lezing wordt gehouden in Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141 en begint om 20.00 uur. Toegang  3, -.

advertentie