Ton en Jolanda Duizer hebben hun handen vol aan hun pluktuin aan de Griendweg in Gorinchem.
Ton en Jolanda Duizer hebben hun handen vol aan hun pluktuin aan de Griendweg in Gorinchem. Mirjam de Swart

Gorinchem heeft pluktuin aan de Griendweg

Natuur en milieu

GORINCHEM Pluktuin Madelief aan de Griendweg 5, bij het groene hek, van Ton en Jolanda Duizer bestaat al een aantal jaar, maar de laatste tijd is het er pas echt druk. ,,Mensen bellen in april al op of ze kunnen komen plukken. Maar zo werkt het niet, dan is er nog geen bloem te zien.”

door Mirjam de Swart

Een uit de hand gelopen hobby noemt Jolanda het lachend terwijl ze door de pluktuin wandelt. ,,We komen hier eigenlijk elke dag, er is altijd wel iets te doen. De bloemen groeien niet vanzelf.” Het echtpaar is er niet alleen druk mee tijdens het plukseizoen dat grofweg loopt van eind mei tot ergens in september. ,,We beginnen in januari al met nadenken over welke bloemen we willen hebben, dan gaan we zaden kopen, het land klaar maken, de paden aanleggen met houtsnippers, inzaaien. Zo zijn we er het heel jaar wel zoet mee.”

En het gaat ook niet altijd van een leien dakje, vult Ton haar aan. Jolanda knikt: ,,Er gaat altijd wel wat mis. Dan willen de dahlia’s weer niet opkomen, of de wind zorgt voor geknakte bloemen of de bloemen worden opgevreten door de hazen die hier in de weilanden rondlopen.” ,,Ach zo blijf je bezig”, vult Ton lachend aan.

Hoewel het tweetal geniet van hun ‘uit de hand gelopen hobby’, hebben ze soms ook wel hun zorgen over de populariteit van het zelf plukken. ,,Mensen hebben soms geen idee. Zodra de zon schijnt bellen ze al op of ze langs kunnen komen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Er moeten wel eerst bloemen zijn om te plukken.”

Ook komen er graag gezinnen met kinderen langs bij Pluktuin Madelief om een eigen bosje bloemen bij elkaar te plukken. ,,En kinderen zijn hartstikke welkom hoor”, vertelt Jolanda. ,,Maar het is hier geen speeltuin”, vult Ton haar aan. ,,Kinderfeestjes doen we dan ook niet. Er is hier niets te doen dan bloemen plukken. Kinderen zijn daar toch redelijk snel op uitgekeken.”

,,De goudsbloemen die vinden de kinderen het mooist”, vertelt Jolanda. ,,Wat ze zelf de mooiste bloemen vindt? ,,Ach, het maakt mij niet zoveel uit. Ik vind de kleuren gewoon heel mooi. Ik houd van alle bloemen. En hier in de tuin moet het vooral plukbaar zijn. Mensen moeten wel een leuke bos samen kunnen stellen.”
Wie een bezoek brengt aan de pluktuin kan zelfstandig aan de slag met het plukken van bloemen. Jolanda en Ton zijn altijd in de buurt voor het geven van advies en het beantwoorden van vragen. Aan de hand van de dikte van de bos wordt bepaald wat er afgerekend moet worden. Naast de bloemen zijn er ook andere dingen te koop in de pluktuin. Zoals zakjes lavendel, aardappelen, walnoten, kaarten en cadeaubonnen.

De pluktuin is open op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag. In de zomervakantie is de pluktuin vaker open. Zie ook: www.facebook.com/Pluktuin-Madelief

advertentie