Kinderburgemeester Loila Hammed (tweede van rechts) te midden van enkele leerlingen van basisschool Anne Frank met wie ze de E-Waste Race opende
Kinderburgemeester Loila Hammed (tweede van rechts) te midden van enkele leerlingen van basisschool Anne Frank met wie ze de E-Waste Race opende Gemeente Gorinchem

Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-Waste Race

11 maart 2022 om 14:15 Natuur en milieu

GORINCHEM Kinderburgemeester Loila Hammed van Gorinchem heeft donderdag het startsein gegeven voor de E-Waste Race. Kinderen van basisschool Anne Frank en Het Tienercollege verzamelen van 14 maart tot en met 7 april klein elektronisch afval in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie.

Elektronisch afval betreft kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje, maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges en batterijen vallen niet onder e-waste.  

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval, e-waste, niet gerecycled. Vaak belandt het bij het restafval of ligt het bij mensen thuis op zolder of in een la. Dit educatieve project maakt kinderen, hun familie en buurtbewoners bewust van grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

WERELD MOOIER MAKEN ,,Ik vind het belangrijk dat spullen niet zomaar bij het afval terechtkomen. Met deze E-Waste Race maken we de wereld mooier”, vertelt kinderburgemeester Lolia. 

Inwoners die in de buurt wonen van een van de deelnemende scholen, kunnen tussen 14 maart en 7 april gemakkelijk en gratis elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit kan door elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Inwoners die meedoen, ontvangen als dank voor hun bijdrage een kortingscode waarmee mooie duurzame producten tegen gereduceerd tarief aangeschaft kunnen worden. Zoals de horloges van Circular Clockworks, koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

INITIATIEFNEMERS E-Waste Race is een initiatief van gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, gemeente Hardinxveld-Giessendam en reinigingsdienst Waardlanden. De race wordt ondersteund door Weee Nederland en Wecycle. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt voor hergebruik of recycling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie