Romy Beetstra, van top tot teen gekleed in beschermende kleding op de huisartsenpost
Romy Beetstra, van top tot teen gekleed in beschermende kleding op de huisartsenpost Romy Beetstra

Zorgstudenten Da Vinci College springen bij in strijd tegen coronavirus

Onderwijs Dossier coronavirus

GORINCHEM ‘Flink aanpoten’, is nog zacht uitgedrukt als het gaat om de huidige situatie in de zorg. Om alle taken te kunnen vervullen in deze coronatijd zijn zorginstellingen op diverse manieren op zoek naar extra mankracht. Niet alleen voormalig zorgprofessionals, maar ook studenten krijgen de vraag om bij te springen. Zo ook Romy Beetstra, tweedejaars student Mbo-Verpleegkundige bij het ROC Da Vinci College. Toen Romy werd gevraagd om te helpen op de huisartsenpost van het HagaZiekenhuis, twijfelde ze geen moment: ,,Dat doe je gewoon, als je kiest voor de zorg.”

Romy wil al van jongs af aan de zorg in. Naast haar ‘normale’ stage werkte ze al als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Dit dankzij haar ouders, die de hulpverleningsorganisatie altijd ondersteunden bij evenementen. Toen het coronavirus uitbrak, vroeg het Rode Kruis Romy om bij te springen in het HagaZiekenhuis.

Van top tot teen gekleed in beschermende kleding helpt Romy mee om bij mensen met corona-gerelateerde klachten een nulmeting te doen: temperaturen, ademhaling en pols checken, bloeddruk en saturatie meten. Mensen komen soms in paniek aan, maar de student merkt dat ze patiënten door de metingen rustiger kan krijgen. Dat geeft haar veel voldoening. Een steentje bijdragen aan het welbevinden van andere mensen – met name zieke patiënten – doet ze graag. Dat het zorgberoep door de coronacrisis ineens zoveel meer waardering krijgt, is helemaal fijn, zo vertelt de student. ,,Als ik met mijn uniform van het Rode Kruis over straat loop, dan krijg ik van wildvreemde mensen complimenten.”

Door deze ervaring is Romy erachter gekomen dat ze geschikt is om in de hectiek van een Eerste Hulppost te werken. Ze benadrukt dat een verpleegkundige niet alleen zorgzaam, flexibel en stressbestendig moet zijn, maar ook autoriteit moet kunnen uitstralen. Dat laatste lukt alleen als je veel kennis hebt. Daarom vindt ze school belangrijk. Zeker de lessen ‘Anatomie’, ‘Pathologie’ en ‘Klinisch redeneren’ helpen volgens de student in haar stage en nu tijdens het werk in de huisartsenpost. Na haar opleiding wil Romy doorstuderen op het hbo; zich specialiseren in Spoedeisende Hulp of Ambulanceverpleegkundige is haar ambitie. 

advertentie