Basisschool vóór de coronacrisis
Basisschool vóór de coronacrisis Barbaraschool

Basisschooljeugd vanaf 11 mei voor de helft van de week weer naar school

21 april 2020 om 19:44 Onderwijs Dossier coronavirus

GORINCHEM De basisscholen in Nederland gaan weer open op 11 mei. Kinderen gaan vanaf die dag voor de helft van de schoolweek weer naar de basisschool. Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan weer open. Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen zich laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben die daarop duiden, aldus premier Mark Rutte, volgens wie de coronacrisis waarschijnlijk de ,,meest ingrijpende en bedreigende periode die is we ooit hebben meegemaakt".

Basisscholen kunnen weer open omdat jonge kinderen het virus minder snel lijken op te lopen en over te dragen. Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen de ene helft van de leerlingen de ene dag, en de andere helft de andere dag les te geven. Het is niet realistisch om van jonge kinderen te verwachten dat ze onderling 1,5 meter afstand bewaren, denkt Rutte. Verder mogen kinderen t/m 12 jaar vanaf 28 april weer buiten sporten bij verenigingen.

Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen net als zorgpersoneel aanspraak maken op een coronatest.

MAATREGELEN VERPLEEGHUIZEN BLIJVEN OVEREIND Maatregelen voor verpleeghuizen en contactberoepen blijven wél overeind. Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting. Ook contactberoepen, zoals kappers, mogen tot die tijd niet worden uitgeoefend. De onzekerheid voor deze beroepen is nog te groot, zei premier Mark Rutte na het ministeriële crisisberaad.

Volgens Rutte zit de onzekerheid vooral in de vraag of het nuttig en nodig is om beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals mondkapjes. Het Outbreak Management Team (OMT) zal hierover in de komende weken een breder advies uitbrengen. Daarna zal het kabinet een nieuwe afweging maken, zei Rutte.

In verpleeghuizen is de situatie nog altijd "zeer zorgwekkend", zei de premier. ,,Maar hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om kwetsbare ouderen in verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen." Deskundigen uit de ouderenzorg zullen gaan kijken welke en wanneer aanpassingen van de maatregelen mogelijk zijn. Rutte zei dat de maatregelen veel pijn en verdriet opleveren. ,,We doen dit vanuit het besef dat het volhouden van beperkt contact voor ouderen en families heel zwaar is."

GEEN EVENEMENTEN TOT 1 SEPTEMBER Nederland kan zich opmaken voor een festivalloze zomer. Het kabinet heeft het verbod op evenementen vanwege de coronacrisis verlengd tot 1 september. Dat betekent dat er een streep gaat door grote evenementen als Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross, maar ook door naar schatting 1200 andere festivals.

Niet alleen de festivals kunnen niet doorgaan, ook talloze geplande concerten en theatervoorstellingen moeten worden geannuleerd. In de Ziggo Dome in Amsterdam, Nederlands grootste concerthal, stonden tot september shows van grote namen als Billie Eilish, Céline Dion, The Script, Tom Jones, Lenny Kravitz en The Killers gepland.

Het kabinet volgt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om het verbod op evenementen "voor langere tijd" in stand te houden. Burgemeesters van verschillende steden riepen vorige week al op tot een verbod van grote evenementen tot ten minste 1 september. Ook concert- en festivalorganisator MOJO vroeg al eerder om duidelijkheid van het kabinet.

advertentie
advertentie