Schetsontwerp van de entree van de school
Schetsontwerp van de entree van de school Gemeente Gorinchem

Nieuwbouw ‘t Gilde wordt één miljoen euro duurder

15 januari 2021 om 08:21 Onderwijs

GORINCHEM De nieuwbouw van ’t Gilde Vakcollege Technniek wordt een miljoen euro duurder door de hogere leerlingenaantallen. In plaats van nieuwbouw voor 700 leerlingen wordt nu gerekend met 750 leerlingen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

LEERLINGENPROGNOSE Voor de vijftig extra leerlingen moet 520 vierkante meter extra bruto vloeroppervlakte worden gebouwd. Aanvankelijk was een bedrag van 18.5 miljoen euro nodig voor een school van 700 leerlingen met een bruto vloeroppervlakte van 8.130 vierkante meter. De vijftig extra leerlingen zijn niet eenmalig voorzien, maar prognoses wijzen uit dat de groei naar 750 leerlingen structureel is en daarvoor wordt nu gerekend met een vloeroppervlakte van 8.650 vierkante meter. De gemeenteraad wordt gevraagd een extra miljoen uit te trekken. De helft van dit bedrag is gevonden in de lagere aanbesteding van de brede school Dalemplein en een kleinere uitbreiding bij de Jenaplanschool op Gorinchem Oost. De andere helft komt uit een reserve onderwijs.

GYMCAPACITEIT Door de groei van het aantal leerlingen moet ook de gymcapaciteit bij de nieuwbouw worden aangepast. Omdat nog niet exact duidelijk is hoeveel meer ruimte nodig is wordt ’t Gilde voorlopig doorverwezen naar gymaccommodaties aan de Hoefslag, Van Rappardhal, Oosterbliek, Da Vinci College of de Johan van Egmondstraat. Bij het opstellen van prognoses voor de groei van ’t Gilde is ook gekeken naar groei bij ’t Omnia college. Het leerlingen aantal van deze school is redelijk stabiel tot 2040 en schommelt rond de 425 leerlingen. Voor ’t Gilde wordt een verdere groei verwacht tot 838 leerlingen in 2040.

DAKTERRAS Het nieuwe Gilde Vakcollege Techniek wordt gebouwd tussen de Hoefslag en de Haarweg, nabij lyceum Oude Hoven en SBO Beatrix de Burcht. De school krijgt een ontsluiting aan de Hoefslag. Ook de nieuwe gymzaal en het Innovatie en Afstudeercentrum moeten bij de nieuwe school een plek krijgen. In het eerste schetsontwerp ontwerp zijn zonnepanelen, groene daken en een dakterras ingetekend. Met een uitnodigende entree moet het een school worden waar iedereen zich thuis voelt. Voor de bouw van de school moet paardensportvereniging Hippos aan de Grote Haarsekade verkassen. De gemeenteraad neemt op 18 februari een definitief besluit over het extra miljoen dat nodig is voor nieuwbouw. Daarna zal het schoolbestuur CVO-AV het ontwerp verder uitwerken tot een definitief plan.

Een schetsontwerp van het interieur van 't Gilde Vakcollege Techniek
advertentie
advertentie