Na publicatie van het NRC artikel werd bij de Gomarus scholengemeenschap in krijt een regenboog getekend met de bijbeltekst uit 1 Korinthe 13 over de liefde
Na publicatie van het NRC artikel werd bij de Gomarus scholengemeenschap in krijt een regenboog getekend met de bijbeltekst uit 1 Korinthe 13 over de liefde Marielle Moret

Geen sancties tegen de Gomarus, wel dialoogtafels en regenboogbankjes

Onderwijs

[GORINCHEM] De gemeente Gorinchem kan geen sancties opleggen aan de Gormarus scholengemeenschap, deze bevoegdheid ligt bij de Onderwijsinspectie. De gemeente start na intrekking van alle coronamaatregelen wel met dialoogtafels over de Stad van Tolerantie en de regenbooggemeente. Ook gaat de gemeente in de tweejaarlijkse burgerpeiling een vraag opnemen naar sociale acceptatie. Verder krijgt Gorinchem nog dit jaar een regenboog zebrapad en enkele regenboogbankjes.

Dat schrijft het college in reactie op de vele vragen die de gemeenteraad stelde naar aanleiding van het NRC artikel over de gedwongen coming out van enkele oud-leerlingen van de Gomarus scholengemeenschap. De dialoog met de stad over de regenbooggemeente en Stad van Tolerantie mag zich niet beperken tot alleen homoseksualiteit. In de beantwoording van de vragen van PvdA, D66, SP, Democraten Gorinchem, VVD, GroenLinks en Gorcum Actief laat het college weten dat ze direct na publicatie van het NRC-artikel contact heeft gezocht met het schoolbestuur. Op 31 maart vond een gesprek plaats tussen de wethouders Eelke Kraaijeveld en Ro van Doesburg en Chris Flikweert, directeur bestuurder van de Gomarus. 

ONDERZOEK Het schoolbestuur liet in het gesprek weten dat ze bereid is alle vragen te beantwoorden en zelf onafhankelijk onderzoek te doen naar de sociale veiligheid van leerlingen. Ook gaat de school in gesprek met oud-leerlingen over wenselijke verbeteringen. Begin 2020 is de school gestart met bijeenkomsten voor mentoren en docenten over homoseksualiteit. Tijdens het gesprek met de wethouders is de suggestie gedaan om de GGD en de werkgroep van COC Rotterdam daarbij te betrekken. Ook de Gender en Sexuality Alliance (GSA) die diverse andere scholen in Gorinchem hebben ingesteld is als voorbeeld genoemd.

KERNDOELEN Enkele fracties vroegen de gemeente over mogelijke financiële maatregelen tegen de school uit vrees voor de veiligheid van de leerlingen. De school wordt gefinancierd door het ministerie van onderwijs die voorwaarden stelt zoals zijn opgenomen in de kerndoelen. Een van die kerndoelen is respectvolle omgang met seksualiteit en seksuele diversiteit. Het toezicht ligt bij de Onderwijsinspectie die ook gestart is met een onderzoek naar de school. Ook de gemeente zelf heeft contact gezocht met de Onderwijsinspectie, maar heeft nog geen inhoudelijke reactie ontvangen. In november 2020 stelde de VVD al vragen over de ‘identiteitsverklaring’, ook soms aangeduid als antihomoverklaring. Op de Gomarus scholengemeenschap wordt deze verklaring niet gebruikt, zo laat het college nu weten. De gemeente onderzocht de bevoegdheid van de gemeente, maar schoolbesturen zijn autonoom en de gemeente heeft hierin geen formele rol.

Een deel van de raad spreekt donderdag 15 april van half negen tot half tien over de Gomarus scholengemeenschap en het NRC-artikel over de coming out van enkele oud-leerlingen. Het artikel deed veel stof opwaaien en uit de vragen van de raadsfracties sprak vooral de zorg over de veiligheid van de leerlingen op de reformatorische scholengemeenschap.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie