SBO de Burcht maakt plaats voor het Innovatie en afstudeercentrum
SBO de Burcht maakt plaats voor het Innovatie en afstudeercentrum Gemeente Gorinchem

Samenwerking tussen Beatrix De Burcht en De Regenboog

28 juni 2021 om 08:55 Onderwijs

GORINCHEM Als het aan de gemeente ligt opent het innovatie- en afstudeercentrum (IAC) in 2023 haar deuren aan de Hoefslag. Om precies te zijn in het gebouw waar nu nog SBO Beatrix De Burcht is gevestigd. Deze noodgedwongen verhuizing is voor SBO Beatrix de Burcht een goede aanleiding om de visie van de school onder de loep te nemen, want deze visie bepaalt uiteindelijk wat voor gebouw er moet komen. 

door Mirjam de Swart

Annette Verdoorn, directeur SBO Beatrix De Burcht, heeft voor het ontwikkelen van deze visie een welkome partner gevonden in CBS De Regenboog Retranchement. Deze school in Wijdschild heeft hard een nieuwe locatie nodig. Of, zoals interim-directeur Rijk van Ommeren van CBS De Regenboog Retranchement het zegt: ,, Het pand schreeuwt om afgebroken te worden.”

VOORBEELD VOOR DE REGIO De scholen, beide behorend tot het schoolbestuur van LOGOS, onderzoeken daarom of een nieuw gebouw aan het Retranchement, waar beide scholen hun plek gaan vinden, haalbaar is. ,,We willen een voorbeeld worden voor de regio”, aldus Verdoorn. ,,Je ziet niet vaak dat speciaal basisonderwijs en primair onderwijs een samenwerking aangaan.” Van Ommeren vult aan: ,,Het moet een soort hybride onderwijsvorm worden. We gaan intensief samenwerken, maar de scholen behouden wel hun eigen karakter. We gaan vooral kijken waar we elkaar kunnen versterken.”

Voor het zover is, moet er nog heel wat werk verzet worden, weten ook Verdoorn en Van Ommeren. ,,Het lijkt nu ineens in een stroomversnelling te komen, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal vanzelf gaat”, aldus Van Ommeren. Henk Mackloet, voorzitter van stichting LOGOS, vult aan: ,,Het is best spannend. Het is een nieuwe vorm van samenwerking. Ouders zijn dat niet gewend, maar de kinderen ook niet.” Ouders worden volgens de schoolleiders dan ook nauw betrokken bij de plannen. ,,De teamleden van de verschillende scholen lijken elkaar al te vinden. De eerste gesprekken zijn al gevoerd. In deze gesprekken gaat het in no time over het onderwijs. Dat is mooi om te zien.” 

INGRIJPENDER GEBEURTENIS Verdoorn hoopt dat SBO Beatrix De Burcht vanaf de Hoefslag direct kan verhuizen naar het nieuwe gebouw aan het Retranchement. ,,Dat zou echt heel erg fijn zijn. Een verhuizing is altijd lastig, maar voor deze groep kinderen is het vaak een nog ingrijpender gebeurtenis. Maar soms is het gewoon niet te voorkomen. In dat geval hopen we zo min mogelijk nadeel te ondervinden.” Mocht het niet mogelijk zijn om direct naar de nieuwbouw aan het Retranchement te verhuizen, heeft de gemeente het gebouw van ZML De Kleine Wereld aan de Hiemstralaan aangewezen als tijdelijke locatie voor Beatrix De Burcht. 

Op het moment telt SBO Beatrix De Burcht 115 leerlingen. De Regenboogschool aan het Retranchement heeft ongeveer 80 leerlingen. Zowel Verdoorn als Van Ommeren kijken uit naar de samenwerking. ,,Het is een mooie uitdaging die we met vertrouwen en enthousiasme tegemoetzien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie