Leraren van groep 5 en 6 aan de slag tijdens een techniekworkshop
Leraren van groep 5 en 6 aan de slag tijdens een techniekworkshop SHe Fotografie

Technieklessen voor leerkrachten

12 oktober 2021 om 15:42 Onderwijs

GORINCHEM Hoe maak je kinderen op jonge leeftijd al enthousiast voor een technisch vak? Over deze vraag boog de werkgroep ‘techniekpromotie voor het basisonderwijs’ van Sterk Techniek Onderwijs Gorinchem-Altena (STO-GOAL) zich de afgelopen tijd. Eén van de resultaten was een techniekworkshop voor leraren van groep 5 en 6. Deze vond op woensdag 6 oktober plaats bij Van Wijngaarden Groothandel B.V. in Sliedrecht, geïnitieerd door School en Bedrijf.

De werkgroep startte in januari 2020 met het uitzetten van technieklessen in de groepen 7 en 8 van basisscholen. ,,Leerlingen worden enthousiast gemaakt met een aantal uitdagende werkstukken.”, vertelt Wilma Yard – van der Stelt, projectleider van School en Bedrijf. ,,Vanuit de leerkrachten op basisscholen bleek een enorme behoefte te zijn aan ondersteuning en facilitering als het gaat om het geven technieklessen. Hoewel de technieklessen verplicht zijn op de basisschool, is er een groot tekort aan materialen en gereedschappen. Daarbij was het een eyeopener om vakoverstijgend les te geven vanuit je eigen passie, waardoor ze ervaarden dat een techniekles geven makkelijker is dan gedacht. De aangeboden gastlessen door docenten van de middelbare scholen waren dan ook meteen volgeboekt.”

In navolging van dat succes heeft de werkgroep ook lessen voor groep 5 en 6 ontwikkeld. ,,De keuze voor de middelbare school wordt tegenwoordig vaak al eerder gemaakt dan groep 7 en 8, dus als we de technische talenten ook bij technisch onderwijs en een technisch beroep willen krijgen, moet er eerder geïnvesteerd worden. Daarom zijn leraren van scholen in de omgeving op 6 oktober naar Van Wijngaarden Groothandel B.V. gekomen. Ze hebben diverse werkstukken, zoals een zelfrijdende robot, een molen met tandwielen en een vuurtoren met verlichting, gemaakt onder begeleiding van de techniekdocenten. Zo werden ze geprikkeld om vanuit hun passie en interesse zelfstandig technieklessen te geven. Ondersteuning bij het vakoverstijgend lesgeven met een zeven stappenmethode, inclusief facilitering van materialen en gereedschappen, was dan ook een enorm succes. Dit project is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven in de regio in het belang van de toekomstige arbeidsmarkt. Op www.basisvoortechniek.com kan het totale aanbod technieklessen van de werkgroep bekeken worden.

Deze week in De Stad Gorinchem een uitgebreide bijlage over wat Sterk Techniek Onderwijs Gorinchem-Altena (STO-GOAL) allemaal nog meer doet.

advertentie
advertentie