Petra Nijst (l) en Yolande Ulenaers (r) van Stichting OVO zijn nauw betrokken geweest bij de succesvolle subsidieaanvraag
Petra Nijst (l) en Yolande Ulenaers (r) van Stichting OVO zijn nauw betrokken geweest bij de succesvolle subsidieaanvraag Stichting OVO

Ministerie OCW kiest voor stichting OVO - € 586.000 voor gelijke kansen Gorcumse leerlingen

27 augustus 2022 om 13:17 Onderwijs

GORINCHEM De Gorcumse stichting voor openbaar onderwijs OVO, ontvangt in september een overheidssubsidie van 586.000 euro om in een aantal scholen de verschillen tussen leerlingen in de klassen nog verder te verkleinen. Het betreft de basisscholen J.P. Waale, Dalton de Poorter en de Anne Frankschool en de middelbare scholen Omnia College en Vita College. 

Deze scholen staan in wijken waar een groot aantal kinderen -door hun omgeving- meer moeite heeft met het volgen van onderwijs. Ook is het voor deze kinderen niet gemakkelijk om deel te nemen aan de Gorcumse samenleving. Voor OVO is het geven van extra ondersteuning en het bieden van meer kansen aan deze leerlingen, al langer een punt van aandacht. 

Dankzij de subsidie van het ministerie van OCW kan OVO -samen met de gemeente Gorinchem en diverse organisaties- de maatschappelijke kansen voor deze kinderen vergroten. Daarvoor worden de komende tijd nieuwe activiteiten ontwikkeld waarmee de kinderen hun achterstand verder inlopen. Hierdoor functioneren ze uiteindelijk beter op school en in de samenleving. Het programma, dat het ministerie ‘School en Omgeving’ heeft genoemd, duurt drie jaar. De subsidie van het ministerie is bedoeld voor komend schooljaar 2022/2023. Voor het tweede en derde jaar ontvangt OVO later een subsidie.

TOEKOMST VAN LEERLINGEN Interim bestuurder van Stichting OVO, Yolande Ulenaers is blij met de subsidie. Zij geeft aan gelijke kansen voor kinderen heel belangrijk te vinden. ,,Daar werken wij als OVO al langer aan. Wij weten dat sommige leerlingen in een kwetsbare omgeving wonen en een achterstand hebben. Dat zien we terug in de onderwijsresultaten; maar ook in achterblijvende deelname aan sport- en cultuuractiviteiten.” 

Ulenaers vindt dat ieder kind de mogelijkheid moet hebben zich optimaal te ontwikkelen. ,,De omgeving van het kind mag de ontwikkeling niet afremmen. Het gezin waar een kind geboren is en de wijk waarin een kind woont mogen niét bepalen hoe het leven van dit kind er straks uit gaat zien!”

EXTRA KANSEN Ulenaers benadrukt dat in Gorinchem al langer extra activiteiten op of rond scholen worden aangeboden om deze problematiek aan te pakken. Hierbij zijn organisaties betrokken zoals o.a. Gorinchem Beweegt, de kinderopvang, het jongerenwerk, Centraalpunt van Stichting Boekie, het Natuurcentrum, de bibliotheek en het Gorcums Museum. ,,Dankzij de subsidie van OVO kunnen al deze activiteiten nu heel efficiënt met elkaar verbonden, doorontwikkeld en uitgebreid worden om gelijke kansen voor álle kinderen te creëren. Zodat ook de kinderen die meer moeite hebben met het volgen van onderwijs, extra kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.”

OVO is een van de 45 onderwijsorganisaties die door het ministerie is uitgekozen om als voorloper in het programma School en Omgeving, de komende drie jaar een impuls te geven aan het scheppen van kansen voor leerlingen. De invulling van de voorlopers wordt uiteindelijk gebruikt als basis voor landelijk beleid.

advertentie
advertentie