De Gomarus scholengemeenschap wordt niet vervolgd
De Gomarus scholengemeenschap wordt niet vervolgd Mirjam de Swart

Geen strafrechtelijke vervolging van Gomarus scholengemeenschap

28 september 2022 om 14:32 Onderwijs

DEN HAAG De beklagkamer van het gerechtshof Den Haag heeft  het beklag van enkele oud-leerlingen van de school en van COC Nederland over het niet vervolgen van de Gomarus Scholengemeenschap afgewezen. Klagers hadden aangifte gedaan van discriminatie tegen homoseksuele leerlingen en homoseksuele personeelsleden op de school in de periode 2016-2021. Daarnaast hadden ze aangifte gedaan van wederrechtelijke vrijheidsberoving en dwang tegen één van de klagers, gepleegd in oktober 2016. 

Het Openbaar Ministerie heeft, gelet op gewijzigde omstandigheden, besloten de zaak met een zogeheten beleidssepot af te doen. Naar oordeel van het Haagse hof zijn er voldoende aanwijzingen dat de Gomarus zich met de notitie ‘Seksualiteit 2016’, zoals die in de genoemde periode op school voor medewerkers en leerlingen gold, schuldig heeft gemaakt aan overtreding van discriminatiebepalingen. Vervolging van (bestuursleden en medewerkers van) Gomarus hiervoor is echter niet meer aan de orde. De feiten hebben zich voorgedaan in de periode 2016-2017. Er hebben zich sindsdien geen nieuwe incidenten voorgedaan. Dat blijkt ook uit het Herstelrapport van de Inspectie van het Onderwijs van 22 april 2022. De eerder gesignaleerde tekortkomingen zijn hersteld en de bewuste notitie ‘Seksualiteit 2016’ maakt geen onderdeel meer uit van het nieuwe beleid.

TELEURGESTELD

De zaak rond de overtredingen op de Gomarus scholengemeenschap kwam aan het rollen in maart 2021, toen de oud leerlingen in een artikel in het NRC vertelden over hun eigen ervaringen op de school. Een van hen was Marijn Baggerman, een van de oud-leerlingen die beklag deed bij het gerechtshof in Den Haag. Hij was vooral teleurgesteld dat de school zich volgens het Openbaar Ministerie wel schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten zoals discriminatie tegen homoseksuele leerlingen, maar daarvoor niet vervolgd werd. De school heeft op haar website gereageerd op de uitspraak. ,,We zijn dankbaar voor deze uitkomst. Het Hof neemt aan dat de betrokkenen bij school vanuit zorgvol pedagogisch oogpunt hebben gehandeld. We betreuren wel dat het Hof toch stelt dat het optreden deels strafbaar kan zijn geweest."

SCHADEVERGOEDING

Het Haagse hof vindt ook dat er voldoende aanwijzingen zijn van dwang tegen één van de klagers, maar niet van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De betreffende leerlinge werd gedwongen aanwezig te blijven bij een gesprek met haar op school waar ook tegen haar wil haar ouders bij waren geroepen. Ook hiervoor acht het hof een vervolging nu niet meer op zijn plaats. Het incident heeft zich ruim zes jaar geleden voorgedaan. Verder is met klaagster in 2019 een vaststellingsovereenkomst gesloten, waarin de Gomarus haar een schadevergoeding heeft toegekend ten behoeve van de schade die er bij klaagster is ontstaan als gevolg van dat incident. Tot slot hebben beklaagden vanwege de gerezen negatieve publiciteit het nodige over zich heen gekregen. Tegen deze achtergrond zou een strafvervolging voor dwang de beklaagden onevenredig zwaar treffen, aldus de uitspraak van het hof.  

advertentie
advertentie